Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

3 X Beter slapen met technologie!

Gepubliceerd op 12 april 2023 om 20:48

slaaphulp slaapknuffel

Slaap, we kunnen niet zonder! Maar wat als goed slapen niet lukt? Wat doet een slechte nachtrust met je? En wat kun je eraan doen? In deze blog vind je het antwoord op deze vragen en we bespreken 3 technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te slapen.

Wat is goede en slechte slaap?

Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. De slaapduur die iemand nodig heeft, verschilt per individu, maar tussen de 7-9 uur wordt aangeraden voor volwassenen. Vanaf je 65e kom.je overigens met een uurtje minder ook aan voldoende slaap. De slaapkwaliteit heeft te maken met hoe slaap wordt ervaren. Voel je je voldoende uitgerust en ben je tevreden met hoe je hebt geslapen? Dan is je slaapkwaliteit goed.

 

Helaas geven bijna 2 op de 3 Nederlanders (63%) aan niet tevreden zijn over de slaapkwaliteit, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting, het Trimbos-instituut en IKEA. Als je slaapproblemen hebt, betekent dat nog niet meteen dat je ook een slaapstoornis, zoals insomnie hebt. Dit is een medische diagnose, waarbij je moeite hebt met inslapen, lang wakker blijft, vroeg wakker wordt en niet meer kan inslapen. Wanneer dit ten minste drie dagen per week gedurende minimaal drie maanden aanhoudt en leidt tot problemen met functioneren overdag, kan de diagnose gesteld worden.

 

Hoewel slaapproblemen en slaapstoornissen niet helemaal hetzelfde zijn, kunnen ze wel allebei leiden tot een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico’s geeft op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen.

 

Waardoor slaap je slecht?

Slecht slapen of slecht in slaap kunnen vallen kan vele oorzaken hebben. Spanningen of zorgen kunnen ervoor zorgen dat je in bed maar blijft piekeren. Lichamelijke klachten zoals jeuk of zuurbranden kunnen je ook wakker houden. Psychische klachten zoals angst of depressie en medisch een medisch probleem zoals slaapapneu of rusteloze benen beïnvloeden ook de slaapkwaliteit. Maar het meest voor de hand liggend, zijn misschien wel verkeerde gewoontes waardoor je slecht slaapt, zoals:

 

  • Verstoring van het dag-en-nachtritme door bv. vliegreizen (jetlag) en ploegendiensten
  • Te vroeg naar bed gaan of te laat opstaan.
  • Het drinken van koffie of alcohol, roken of het gebruiken van drugs voor het slapen gaan
  • Kort voor bedtijd een zware maaltijd nemen drukt nog lang op de maag.
  • Schermen zoals tablets, smartphones en e-readers mee naar bed nemen
  • Veel inspanning voor het slapen gaan (lange autorit, tot laat werken)

 

Ook kan de ruimte waarin je slaapt, meestal de slaapkamer, invloed hebben op je slaapkwaliteit. Mensen slapen doorgaans het beste in een donkere, stille kamer, met rustige kleuren en een temperatuur tussen de 16-18 graden. Schone en frisse lucht is daarnaast belangrijk, dus je raam mag in de winter best op een kiertje staan. Planten in je slaapkamer kunnen ook bijdragen aan een goede nachtrust. Tot slot mag een goed bed met een goed matras en hoofdkussen natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Wat kun je eraan doen?

Als je merkt dat je slecht slaapt en altijd maar vermoeid wakker wordt, zou je kunnen beginnen het bijhouden van een slaapdagboek. Zo krijg je inzicht in je (slaap)gewoonten en kun je erachter komen waar je aan kunt werken. Het kan zijn dat je niet goed kunt slapen doordat je vaak in bed ligt te piekeren. Ook kan het zijn dat er psychische of medische klachten ten grondslag liggen aan je slechte slaap. In deze gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts gaat met je in gesprek en jullie zullen samen op zoek gaan naar een oplossing. Waarschijnlijk worden je (slaap)gewoonten besproken, maar het kan ook zijn dat slaapmedicatie wordt besproken of dat de huisarts je doorverwijst naar een psycholoog of coach. 

 

Er zijn overigens slaapmiddelen (medicatie) die je alléén op recept kunt krijgen, maar de  ‘gewone’ drogisterijen bieden ook een groot scala aan allerlei middelen die je kunnen helpen bij het slapen. Deze zijn vrij verkrijgbaar, maar het is toch verstandig om hierover eerst met de huisarts te overleggen, voordat je van alles en nog wat gaat uitproberen. Van een hoop middelen is bijvoorbeeld helemaal geen bewijs van het effect of er is juist bewijs van allerlei bijwerkingen waar je zelf niet van op de hoogte bent. We gaan in dit artikel dan ook niet verder in op slaapmiddelen, dat is toch echt iets waar je het met je huisarts over moet hebben.

 

Soms is het niet anders, maar wanneer je geen psychische of medische klachten hebt, is het wellicht verstandig om, eerst je slaapgewoonten, ook wel slaaphygiëne genoemd, eens onder de loep te nemen. Niet alle gewoonten zijn echter even makkelijk te veranderen, het heet ook niet voor niets een ‘gewoonte’. Zeker niet wanneer sprake is van een verslaving, zoals bij roken, het drinken van alcohol en het gebruiken van drugs, maar ook het gebruik van smartphones het geval kan zijn. Je zou al eens kunnen proberen om geen schermen mee naar bed te nemen, te letten op het drinken van cafeïne-houdende dranken voor bedtijd en om overdag wakker te blijven en geen dutjes te doen.

 

Daarnaast zou je eens kunnen kijken naar de inrichting van je slaapkamer. Zet eens een plant met een rustgevende geur, zoals jasmijn, op je slaapkamer, verduister je ramen goed en zorg ervoor dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Dit hoeft allemaal niet veel te kosten, maar waarschijnlijk verbetert je slaapkwaliteit met enkele van deze aanpassingen al behoorlijk.

 

3 innovatieve oplossingen voor betere slaap!

Als het jezelf nog steeds niet lukt om een goede nachtrust te krijgen, zijn er gelukkig nog een hoop dingen die je kunnen helpen. Er wordt namelijk een hoop onderzoek gedaan naar slaap en een hoop ontwikkeld op gebied van slaaptechnologie. Dit leidt tot nieuwe technologische hulpmiddelen die je sneller, beter en rustiger kunnen laten slapen of in slaap kunnen laten vallen. We zetten hieronder 3 innovatieve slaaptechnologieën voor je op een rij.


Somnox 2 (slaaprobot)

De Adem- en Slaaprobots van Somnox helpen je sneller, makkelijker en rustiger in slaap te vallen, zodat je je weer volledig uitgerust voelt. Dit doet Somnox met een unieke techniek die ze zelf hebben ontwikkeld: een natuurlijke simulatie van de ademhalingsbeweging. Het bedrijf Somnox heeft twee Adem- en Slaaprobots ontwikkeld: de Somnox 1 en de Somnox 2

De basisfuncties van Somnox 1 en Somnox 2 zijn gelijk aan elkaar. Somnox ademt met je mee. Je kan ademhalingsoefeningen doen of Somnox jouw ademhaling laten meten en zich hierop automatisch laten aanpassen. Door het vasthouden van Somnox voel je het ademhalingsritme en neem je dit (onbewust) over. Op deze manier kom je, door middel van een vertraagde ademhaling, tot rust.

Er zijn echter enkele verschillen tussen beide slaaprobots. De Somnox 2 is kleiner, lichter en heeft een langere batterijduur. Verder heeft de nieuwe versie een verbeterd bedieningspaneel met knoppen, is de ademhaling verplaatst naar de buik en is de sensoriek door onder andere het memory foam (dat zich aan het lichaam aanpast) verbeterd.  

 

Somnox 2 slaaprobot

Daarnaast kan Somnox rustgevende muziek, natuurgeluiden of ruisgeluiden afspelen. Deze geluiden hebben een ontspannende werking en kunnen daardoor het kalmerende effect van Somnox versterken. Hierdoor val je makkelijker in slaap. Met de mobiele app kun je gemakkelijk de instellingen van Somnox aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. In de app verander je de ademhaling of kies je rustgevende muziek en geluiden. Beide slaaprobots zijn op Bol.com te koop en in de webshop van Somnox zelf, maar ze verschillen in formaat, functies en in prijs. De prijs van Somnox 1 is €399 en van Somnox 2 €549.

 


Moonbird Adem- en Slaapcoach

Moonbird heeft al duizenden mensen geholpen met beter slapen en minder stress, simpelweg door te ademen. Moonbird is geschikt voor iedereen die wil werken aan een goede gezondheid, maar helemaal wanneer je last hebt van onder andere slaapproblemen, stress, piekergedachten, angst en paniek, hyperventilatie en spanningsklachten

 

Moonbird begeleidt je bij het doen van ademhalingsoefening, waar je ook bent.  Je volgt simpelweg het ritme dat moonbird je aangeeft, het werkt simpel en intuïtief:

 

  • Houd je moonbird in je hand
  • Adem in als je hem voelt uitzetten
  • Adem uit wanneer hij krimpt
  • Voel hoe je bij elke ademhaling meer ontspant

 

Het effect op je lichaam voel je meteen. De bijbehorende app trackt bovendien je hartritme, hartritmevariabiliteit en coherentie, zodat je vooruitgang ook inzichtelijk wordt. De app biedt ook diverse begeleide ademhalingsoefeningen en meditaties. 

 


Propeaq Lichtbril Basic

Wie afwijkt van het gebruikelijke dag-en-nachtritme, op reis gaat door meerdere tijdzones of door een onregelmatig bestaan kampt met slaapgebrek kan merken dat het lichaam tegensputtert. De dag loopt niet meer synchroon met de interne biologische klok. De Propeaq lichtbril herstelt het evenwicht, doordat de blauwe glazen het beschikbare zonlicht doseren. Wanneer er geen zon is, geven de blauwe LED’s in de bril het lichaam extra energie. 

 

Wanneer het juist de bedoeling is om tot rust te komen en je voor te bereiden op een goede slaap, vervang je de blauwe glazen in de bril door de oranje exemplaren eenvoudig erin te klikken. De oranje glazen blokkeren alle energietoevoer van blauw licht, zodat het lichaam reageert met een hogere aanmaak van het slaaphormoon melatonine. 

 

Meer weten over daglichtbrillen? Bekijk dan hier onze top 3

 

Specificaties:

 

  • Effectieve blauwe LED’s
  • Modern design
  • Eenvoudige bediening
  • Verbeterd draagcomfort
  • Met  compacte opbergcase, eenvoudig om mee te nemen
  • Twee verschillende, uitneembare glazen, – licht blauwe glazen als blauw licht aan staat, – oranje glazen voor slaapverbetering
  • Met gratis Propeaq TimeTooler App voor Android en iOS: – voor persoonlijke instructies om een jetlag te voorkomen – voor persoonlijke instructies om de dip tijdens nachtdienst tegen te gaan
  • Oplaadbaar via elke willekeurige USB-poort

 

 

Wordt hulp bij slaapproblemen vergoed?

Bepaalde hulp bij slaapproblemen wordt vergoed. Medicijnen die helpen bij slaapproblemen worden niet vergoed, maar de meeste verzekeraars vergoeden onder andere slaapcoaches, technologische hulpmiddelen die helpen bij slaapproblemen en ook de Somnox wordt deels vergoed door ONVZ. Lees hier meer over de vergoeding van hulp bij slaapproblemen.



«   »