Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

De top 3 daglichtbrillen

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 16:44

lichttherapie lichttherapiebril daglichtbril

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker wordt en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog zetten we een top 3 daglichtbrillen voor u op een rij. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de Luminette 3, de daglichtbril van Propeaq en de lichtgewicht bril van AYOlite.  

 

Hoe werkt lichttherapie?

Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft je overdag slaperig, vermoeid en kun je je somber gaan voelen. Het gevolg: een winterdip of zelfs een winterdepressie. In het artikel over de winterdip lees je hier alles over. Bij lichttherapie wordt je gedurende een week dagelijks ca. 45 minuten blootgesteld aan een daglichtlamp, ook wel lichttherapielamp genoemd. Deze lampen geven blauw of wit licht en hebben een sterkte van minimaal 10.000 lux. Ter vergelijking: een kaars heeft een sterkte van 1 lux. Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. Deze behandeling werkt zo goed dat 70 à 80 procent van de patiënten na een week helemaal van de klachten af is.

 

Onze top 3 daglichtbrillen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om lichttherapie thuis te volgen. Er zijn intussen een hoop effectieve daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt waarmee je thuis aan de slag kan. Het is echter niet makkelijk om tussen al die lichttherapiebrillen het beste product te kiezen. Daar helpen we je graag een handje bij. Als je zelf gaat zoeken, zul je al snel de brillen van AYO, Propeaq en Luminette tegenkomen en dat is niet voor niks. Dit zijn in het topsegment misschien wel de populairste merken die uitstekende kwaliteit leveren. De brillen zijn allemaal klinisch getest en met universiteiten en onderzoekscentra ontwikkeld. Onze top 3 bestaat uit de: 

 

  1. AYOlite: met een gewicht van slechts 35 gram is de AYOlite veruit de lichtste daglichtbril in deze lijst. Dat betekent niet dat hij minder krachtig is dan de rest. Het licht van de AYOlite lichttherapiebril is 100% veilig voor de ogen (UV- en infraroodvrij). De lichttherapiebril is in klinische studies onderzocht en de resultaten zijn erg positief. De AYO heeft dan ook al meer dan 20 awards en onderscheidingen gewonnen en wordt internationaal erkend als de beste lichttherapiebril.
  2. Propeaq lichtbril: deze bril onderscheidt zich doordat de bril beschikt over blauwe én oranje verwisselbare glazen. Wanneer er geen zon is, geven de blauwe LED’s in de bril het lichaam extra energie. Wanneer het juist de bedoeling is om tot rust te komen, blokkeren de oranje glazen alle energietoevoer van blauw licht. De Propeaq lichtbril is dus ideaal voor topsporters die moeten pieken om een topprestatie te leveren, voor als je onregelmatige diensten draait als verpleegkundige of als je vaak moet bijkomen van een jetlag wanneer je veel reist voor je werk.
  3. Luminette 3: een krachtige daglichtbril met een innovatief optisch mechanisme waarbij het licht omhoog en omlaag wordt gestuurd in het oog ( zoals de zon ), zonder het uitzicht te verblinden of te verstoren. De Luminette 3 geeft wit met blauw verrijkt licht en is volledig vrij van uv-straling en infrarood. Afhankelijk van de gekozen lichtsterkte gebruik je de Luminette 1 keer per dag voor 20-45 minuten. Je kunt kiezen tussen 3 verschillende lichtsterktes: 500, 1000 of 1500 lux.

 

 

Lichttherapie is dus een zeer effectieve manier om je fitter te voelen, meer energie te krijgen en om je winterdip of winterdepressie te bestrijden. De daglichtbrillen kunnen je hier uitstekend bij helpen. Mocht je de modellen die hier zijn besproken te duur vinden dan kun je misschien ook in een prijsklasse lager kijken naar lichttherapiebrillen tot 150 euro. Mocht een daglichtbril niets voor je zijn, maar wil je wel met lichttherapie aan de slag? Dan kun je ook eens naar een daglichtlamp kijken. Ze zijn doorgaans een stukje minder prijzig, maar je kunt ze niet opzetten zoals een bril en je dagelijkse werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Ze werken met wit licht en dat is misschien wel prettiger voor de ogen. Lees hier meer over onze top 3 daglichtlampen en bepaal zelf wat het beste bij jou past.

 

Lichttherapie kan overigens in sommige gevallen ook worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt voor bepaalde huidaandoeningen en lichttherapie bij de behandeling van depressie. Lees hier meer over de vergoeding van lichttherapie.«   »