Gezondheid - Technologie - Zelfzorg

De top 3 daglichtlampen!

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 16:44

lichttherapie lichttherapielamp daglichtlamp

Naarmate de dagen korter worden, het zonlicht zwakker en het aantal zonuren afneemt, worden veel mensen geconfronteerd met de winterdip of zelfs de winterdepressie. Gelukkig biedt lichttherapie veel mensen een oplossing. Tegenwoordig is het mogelijk om lichttherapie eenvoudig thuis te volgen met een daglichtbril of een daglichtlamp. In deze blog presenteren we de top 3 daglichtlampen voor uw gemak. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit... de  Medisana (LT 500), de populaire daglichtlamp van LIROMA® en de Beurer TL 70.

 

Hoe werkt lichttherapie?

Door een gebrek aan licht blijft het lichaam melatonine aanmaken, wat overdag slaperigheid, vermoeidheid en een somber gevoel kan veroorzaken. Dit kan leiden tot een winterdip of zelfs een winterdepressie. In het artikel over de winterdip vind je alles wat je hierover moet weten. Bij lichttherapie word je dagelijks gedurende een week blootgesteld aan een daglichtlamp, ook wel bekend als een lichttherapielamp. Deze lampen stralen blauw of wit licht uit met een intensiteit van ten minste 10.000 lux. Ter vergelijking: een kaars heeft een intensiteit van 1 lux. Lichttherapie kan ervoor zorgen dat het lichaam minder melatonine aanmaakt, waardoor de klachten verminderen. Deze behandeling is zo effectief dat 70 à 80 procent van de patiënten na een week volledig hersteld is.

 

Onze top 3 daglichtlampen

Tegenwoordig is het mogelijk om lichttherapie thuis te volgen. Er zijn nu talloze effectieve daglichtlampen en daglichtbrillen beschikbaar waarmee je thuis aan de slag kunt. Op Google en in webshops vind je deze lampen vaak onder de namen 'SAD-lamp' of 'Lichttherapielamp'. Het kan echter lastig zijn om tussen al die lichttherapielampen het beste product te kiezen. Daar helpen we je graag bij. Als je zelf gaat zoeken, zul je al snel de lampen van Beurer, Medisana en Liroma tegenkomen, en dat is niet voor niets. Dit zijn namelijk de meest populaire merken in het middensegment (60-90 euro) die uitstekende kwaliteit leveren. Hieronder zetten we de drie meest populaire daglichtlampen voor je op een rijtje. Onze top 3 bestaat uit de:

 

  1. Medisana LT 500: de LT 500 is een medisch gecertificeerd product, maar is door het ingebouwde wellnesslicht ook te gebruiken als sfeerlamp. Hiervoor kies je één van de vier kleuren om de juiste toon te zetten en de sfeer voor dat moment te bepalen. De Medisana LT 500 heeft twee standen: hoge intensiteit en lage intensiteit. Afhankelijk van de stand en de afstand van gezicht tot de lamp is effect binnen een 30 minuten tot 2 uur merkbaar. Het licht is flikkervrij, maar niet UV-vrij en de lichttherapielamp is niet op afstand te bedienen.
  2. Liroma daglichtlamp (meest populair op Bol.com): de producten van Liroma zijn uitgebreid getest en geselecteerd door specialisten en huisartsen en de werking van deze producten is wetenschappelijk bewezen en 100% veilig voor de huid. Deze Liroma lichttherapielamp heeft 3 natuurlijke kleuren: (UV-vrij): geel, warm wit, koud wit en 6 verschillende helderheidsstanden. De lamp heeft een timer en kan worden bediend met een afstandsbediening en heeft 1 intensiteit. Voor het meest optimale effect wordt geadviseerd om de 50/30-45 regel aan te houden (50cm afstand voor 30-45 minuten). De lamp wordt geleverd met een opberghoes.
  3. Beurer TL 70: deze daglichtlamp is er een uit een uitgebreide serie lichttherapielampen van Beurer. Deze lichttherapielamp geeft UV-vrij licht van 10.000 lux en is daarmee niet schadelijk voor de huid of de ogen. Dit licht kunt je instellen op 10 helderheidsniveaus. Afhankelijk van hoe ver je er vanaf gaat zitten is effect te bereiken tussen de 15 minuten en de 2 uur. Met een timer kun je de behandelduur gemakkelijk instellen en de lamp schakelt automatisch uit als de tijd voorbij is. Naarmate je er verder vanaf gaat zitten, neemt de sterkte (aantal lux) dat jouw gezicht bereikt namelijk af. De Beurer TL 70 is niet op afstand te bedienen, maar dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Je kunt de lamp bijvoorbeeld makkelijk op je bureau zetten terwijl je werkt.

 

 

Lichttherapie is een zeer effectieve methode om je vitaler te voelen, meer energie te krijgen en de winterblues of winterdepressie aan te pakken. Daglichtlampen zijn hierbij een uitstekende ondersteuning. Als je de genoemde modellen te duur vindt, zijn er ook daglichtlampen verkrijgbaar voor minder dan 50 euro. Deze zijn kleiner, compacter en goedkoper, maar iets minder krachtig. Ze zijn echter handig voor onderweg, zodat je de lichttherapie ook tijdens vakanties kunt voortzetten. Naast daglichtlampen zijn er tegenwoordig ook daglichtbrillen op de markt. Deze brillen werken met blauw licht en zijn net zo effectief als daglichtlampen. Ze zijn wel iets duurder, maar bieden ook veel voordelen ten opzichte van de lampen. Lees hier meer over onze top 3 daglichtbrillen en kies wat het beste bij jou past.

 

Lichttherapie kan overigens in sommige gevallen ook worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt voor bepaalde huidaandoeningen en lichttherapie bij de behandeling van depressie. Lees hier meer over de vergoeding van lichttherapie.«   »