De beste lichttherapiebrillen!

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 16:44
lichttherapie lichttherapiebril daglichtbril

Wanneer de dagen korter worden, het zonlicht zwakker en het aantal zonuren daalt, slaat bij veel mensen de winterdip of zelfs de winterdepressie toe. Lichttherapie biedt voor veel mensen de oplossing. Door te weinig licht blijft het lichaam melatonine aanmaken. Hierdoor blijft je overdag slaperig, vermoeid en kun je je somber gaan voelen. Het gevolg: een winterdip of zelfs een winterdepressie. Lichttherapie kun je tegenwoordig gemakkelijk en effectief thuis doen met een lichttherapiebril of daglichtlamp. Het is echter lastig om tussen al die brillen de beste lichttherapiebril te vinden. Voor jou zetten we in dit artikel daarom de beste lichttherapiebrillen op een rij!

Geen zin om het hele artikel te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je het lijstje met onze top 6 beste lichttherapie brillen. Als je op de link klikt, word je vanzelf doorgeleid naar de website van bol. De eerste 3 zijn de beste brillen uit het topsegment. Heb je iets minder te besteden of wil je er minder aan uitgeven? De laatste 3 zijn de meest populaire daglichtbrillen onder de 100 euro! De prijzen achter de brillen zijn afkomstig van bol en betreffen een indicatie. De prijzen kunnen fluctueren wanneer er aanbiedingen zijn.

AYOlite lichttherapiebril (ultralicht – 219 euro)

Luminette lichttherapiebril (meeste reviews – 229 euro)

Propeaq lichttherapiebril (gekleurde glazen – 184,95 euro)

LIROMA Lichttherapiebril 2.0 (meeste reviews 69,95)

LIROMA Lichttherapiebril (basismodel – 49 euro)

Medisana DG 100 lichttherapiebril (79,99 euro)

De top 3 lichttherapiebrillen

Als je op zoek gaat naar de beste lichttherapiebril, kom je al snel dezelfde modellen tegen. De top top 3 bestaat daarom ook volgens ons uit delichtgewicht bril van AYOlite, de innovatieve Luminette 3 en de multifunctionele all-in daglichtbril van Propeaq.  Dit zijn in het topsegment de populairste merken die de beste kwaliteit leveren. De brillen zijn allemaal klinisch getest en met universiteiten en onderzoekscentra ontwikkeld. Lees snel verder om meer te lezen over deze modellen.

AYOlite Lichttherapiebril

Met een gewicht van slechts 35 gram is de AYOlite veruit de lichtste daglichtbril in deze lijst. Dat betekent niet dat hij minder krachtig is dan de rest. Het licht van de AYOlite lichttherapiebril is 100% veilig voor de ogen (UV- en infraroodvrij). De lichttherapiebril is in klinische studies onderzocht en de resultaten zijn erg positief. De AYO heeft dan ook al meer dan 20 awards en onderscheidingen gewonnen en wordt internationaal erkend als de beste lichttherapiebril.

Specificaties

  • Blauw-turqoise licht
  • Gewicht: 35 gram
  • Verblind niet
  • 60 dagen uitproberen
  • 20 prijzen gewonnen

Luminette 3

En krachtige daglichtbril met een innovatief optisch mechanisme waarbij het licht omhoog en omlaag wordt gestuurd in het oog ( zoals de zon ), zonder het uitzicht te verblinden of te verstoren. De Luminette 3 geeft wit met blauw verrijkt licht en is volledig vrij van uv-straling en infrarood. Afhankelijk van de gekozen lichtsterkte gebruik je de Luminette 1 keer per dag voor 20-45 minuten. Je kunt kiezen tussen 3 verschillende lichtsterktes: 500, 1000 of 1500 lux.

Specificaties

  • Wit licht blauw-verrijkt
  • Gewicht: 51,93 gram
  • Verblind niet
  • 500-1000-1500 Lux
  • Bruikbaar i.c.m. lenzen/bril

Propeaq lichtbril

Deze bril onderscheidt zich doordat de bril beschikt over blauwe én oranje verwisselbare glazen. Wanneer er geen zon is, geven de blauwe LED’s in de bril het lichaam extra energie. Wanneer het juist de bedoeling is om tot rust te komen, blokkeren de oranje glazen alle energietoevoer van blauw licht. De Propeaq lichtbril is dus ideaal voor topsporters die moeten pieken om een topprestatie te leveren, voor als je onregelmatige diensten draait als verpleegkundige of als je vaak moet bijkomen van een jetlag wanneer je veel reist voor je werk.

Specificaties

  • Blauw licht
  • Gewicht: 41 gram
  • Verblind niet
  • Multifunctionele werking
  • Verwisselbare glazen

Top 3 lichtherapiebrillen budget

Als je de modellen die hier zijn besproken te duur vindt dan kun je misschien ook in een prijsklasse lager kijken naar lichttherapiebrillen tot 100 euro. Ook in dit prijssegment zijn genoeg lichttherapie brillen te vinden die hartstikke goed hun werk doen. Mocht je er niet uitkomen om de juiste bril te vinden, dan helpen we je daar graag een handje bij. Hieronder hebben we een top 3 van de populairste daglichtbrillen onder de 100 euro voor je samengesteld. Ze beloven net zo goed te werken als de iets duurdere modellen, maar kunnen iets zwaarder zijn, een minder strak design hebben of niet altijd over een bril te dragen zijn. Al deze brillen hebben net als de duurdere daglichtbrillen de Europese CE-markering die aangeeft dat deze lichttherapiebrillen veilig zijn voor gebruik. We kunnen je alvast meegeven dat deze top 3 bestaat uit de Liroma Lichttherapiebril 2.0, het oudere model van LIROMA en de Medisana DG 100.

Liroma Lichttherapiebril 2.0

Deze innovatieve daglichtbril biedt precies de dosis blauw en wit licht die je nodig hebt. Met een timer en eenvoudige bediening is het gebruik een fluitje van een cent. De Liroma Lichttherapiebril verbetert je stemming en slaapkwaliteit, verhoogt je energieniveau en helpt bij jetlag, zonder dat je dure behandelingen nodig hebt. Dankzij de handige timerfunctie kun je zelf bepalen hoelang je de lichttherapie wilt gebruiken en je behandeling eenvoudig aanpassen aan jouw behoeften. De Liroma Lichttherapiebril biedt zowel blauw als wit licht, waarbij het blauwe licht een energieke werking heeft en het witte licht zorgt voor een heldere en frisse uitstraling. De bril is oplaadbaar via Type-C en wordt geleverd met een gratis opbergcase om het product netjes en veilig op te bergen. Leuk weetje: de bril is ontworpen in Nederland!

Specificaties

  • Blauw en wit licht
  • Timer
  • Compact en draagbaar
  • Oplaadbaar (Type-C)
  • Ontworpen in Nederland
  • Gratis opbergcase
  • Over bril te dragen

LIROMA Lichttherapiebril (basismodel)

De lichttherapiebril van LIROMA geeft je de voordelen van een daglichtlamp zonder dat je stil hoeft te zitten. Je kunt je dagelijkse taken blijven doen terwijl je profiteert van de therapie. De LIROMAlichttherapiebril straalt een veilig, met blauw verrijkt, wit licht uit, dat bewezen effectief is om je energieniveau te verhogen en je stemming te verbeteren. Bij dagelijks gebruik van 20-30 minuten zul je snel de voordelen merken, zoals meer energie, een beter humeur en een verbeterde slaap. 

Specificaties:

  • Constante optimale blootstelling aan blauw licht
  • Lichtgewicht en uniek design
  • UV-vrij en infraroodvrij licht
  • Geleverd met een stevige opberghoes
  • 30 dagen gratis retourneren en 24/7 service
  • Eén jaar garantie
  • Over bril te dragen

Medisana DG100

Met de gepatenteerde lichttechnologie van de Medisana DG100 ontvang je de benodigde lichtenergie zonder medicatie. Dit zorgt ervoor dat je je fitter en energieker voelt gedurende de dag en verbetert je nachtrust. De daglichtbril biedt hoog draagcomfort en eenvoudig gebruik. Draag de bril dagelijks 30 minuten in de ochtend om winterdips, voorjaarsmoeheid en zwangerschapsvermoeidheid te bestrijden. De Medisana DG100 helpt ook bij jetlag en ploegendiensten door je slaap- en waakritme te reguleren. Medisana biedt overigens een 21-dagen Niet Goed Geld Terug Garantie. Ben je niet tevreden, dan ontvang je je aankoopbedrag terug!

Specificaties

  • Compact design
  • Lichtgewicht
  • Blauw licht
  • Verblind niet
  • Net zo effectief als een daglichtlamp
  • Niet over bril te dragen

Hoe werkt lichttherapie?

Door gebrek aan licht produceert je lichaam melatonine, wat kan leiden tot slaperigheid, vermoeidheid en somberheid overdag. Dit kan resulteren in een winterdip of zelfs een winterdepressie. In ons artikel over de winterdip vind je alle informatie hierover. Lichttherapie omvat dagelijks gebruik van een daglichtlamp gedurende ongeveer 45 minuten gedurende een week. Deze lamp, ook wel bekend als een lichttherapielamp, straalt blauw of wit licht uit en heeft een sterkte van minimaal 10.000 lux. Even ter vergelijking: een kaars heeft een sterkte van 1 lux. Lichttherapie stopt de overmatige productie van melatonine, wat resulteert in verlichting van de symptomen. Deze behandeling is zo effectief dat 70 à 80 procent van de patiënten na een week volledig klachtenvrij is.

 

Op de polikliniek (in het ziekenhuis) wordt gebruik gemaakt van wit licht. Wit licht bevat alle kleuren van het spectrum, inclusief blauw (UV) licht. Blauw licht heeft een grotere invloed op de biologische klok. Dit verklaart waarom blauw licht veel aandacht krijgt en er uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan. Onderzoek toont aan dat blauw licht sneller werkt bij een lagere intensiteit, maar er zijn geen significante verschillen in de resultaten tussen lichttherapie met blauw en wit licht. Overmatige blootstelling aan blauw (UV) licht kan echter schade toebrengen aan de ogen en de huid, terwijl wit licht dat niet doet. Lichttherapie met blauw licht wordt daarom zorgvuldig gedoseerd wat betreft de duur en intensiteit van het licht. Daglichtlampen gebruiken meestal wit licht en daglichtbrillen maken voornamelijk gebruik van blauw licht.

 

Let hier op bij het kopen van een lichttherapiebril

Bij het zoeken naar de beste lichttherapiebril is het essentieel om op verschillende factoren te letten om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte keuze maakt. Voor de Ayolite en de Luminette 3 hebben we een uitgebreide review gemaakt waarbij we hebben gelet op:

  • Functionaliteit: Bij het overwegen van de aanschaf van een lichttherapiebril is het eerste waar je naar moet kijken de functionaliteit ervan. Bepaal of je een daglichtbril met blauw licht nodig hebt, of dat je de lichttherapiebril ook wilt gebruiken als slaap- of zonnebril. De meeste lichttherapie brillen blijken effectief te zijn bij dagelijks gebruik gedurende 20 tot 30 minuten.
  • Gewicht en Design: Een ander belangrijk aspect is het gewicht en het design van de lichttherapiebril. Een lichtgewicht bril is niet alleen draagbaar maar minimaliseert ook mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn en nekpijn. Als brildrager of lenzendrager is het ook handig om te kijken of de daglichtbril over je reguliere bril te dragen is en bijvoorbeeld een elastische band heeft. Sommige modellen functioneren zelfs als zonnebril, waardoor het design een nog belangrijkere rol speelt. Kies een stijl die past bij jouw voorkeur, of dat nu stoer of elegant is.
  • Lichtsterkte en Lichtkleur: Een hoog luxniveau, zoals dat van natuurlijk zonlicht op een zonnige dag (ongeveer 50.000 lux), wordt nagebootst door deze brillen. Wit licht vereist ongeveer 10.000 lux voor effectiviteit, terwijl blauw of turquoise licht met slechts 250 lux vergelijkbare resultaten oplevert. Het blauwe licht voelt aangenamer aan voor de ogen.
  • Batterijduur: Omdat daglichtbrillen meestal draadloos zijn en op batterijen werken, is de batterijduur ook belangrijk. Brillen met een hoge batterijduur kunnen wel tien sessies voltooien voordat ze opgeladen moeten worden via een USB-oplaadkabel.

Pegasi Lichttherapiebril - Alternatief

Als je tussen al deze brillen niet kunt vinden van je zocht, dan is de bril van het merk Pegasi misschien iets voor je. Het merk heeft in 2019 een lichtbril op de markt gebracht die in datzelfde jaar ook een prijs heeft gewonnen: de CES 2019 INNOVATION AWARDS. De bril is lichtgewicht en compact, UV-vrij en Infrarood-vrij en je krijgt er een handig reiskoffertje bij, zodat je 'm gemakkelijk mee kunt nemen als je ergens naartoe gaat. Zeker het bekijken waard!

Lichttherapiebril of Daglichtlamp?

Als je de lichttherapiebrillen die hier zijn besproken te duur vindt dan kun je misschien ook eens naar een daglichtlamp kijken. Ze zijn doorgaans een stukje minder prijzig, maar je kunt ze niet opzetten zoals een bril en je dagelijkse werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Lees hier meer over onze selectie daglichtlampen en bepaal zelf wat het beste bij jou past.

Lichttherapie kan overigens in sommige gevallen ook worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt voor bepaalde huidaandoeningen en lichttherapie bij de behandeling van depressie. Lees hier meer over de vergoeding van lichttherapie.