Lichttherapiebril: AyoLite vs. Luminette 3 - een uitgebreide review

Gepubliceerd op 8 januari 2024 om 23:33

Lichttherapiebrillen worden steeds populairder als een effectieve en handige manier om lichttherapie toe te passen voor mensen met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), slaapproblemen en andere gerelateerde aandoeningen. In ons artikel over de top 3 daglichtbrillen lees je hier meer over, maar in deze vergelijkende review zullen we de AyoLite lichttherapiebril en de Luminette 3 lichttherapiebril onder de loep nemen. Hierbij vergelijken we de brillen op de meest belangrijk productspecificaties.

 

 

Wetenschap achter de AYO en Luminette lichttherapiebril

Zowel de AyoLite (Bol) als de Luminette 3 (Bol) zijn gebaseerd op het principe van lichttherapie, dat de natuurlijke reacties van het lichaam op licht benut om het circadiaanse ritme te reguleren. Deze brillen zijn ontworpen om de productie van melatonine te onderdrukken en de alertheid te verhogen, vooral bij mensen die worden blootgesteld aan weinig natuurlijk licht.

Onderzoek ondersteunt het gebruik van lichttherapie bij het behandelen van seizoensgebonden affectieve stoornis, slaapstoornissen en jetlag. Vooral blauw licht zou hierin een grote rol spelen. Beide merken baseren hun producten op deze wetenschappelijke principes en beide brillen worden ook door wetenschappelijk onderzoek ondersteund.

De Luminette is gedurende een 4-jarig uitgebreid onderzoek, bestaande uit verschillende studies, aan de Universiteit van Luik ontwikkeld en een overzicht van de onderzoeken waarin de AyoLite is getest is hier (pdf) te vinden.  

 

Werking en Techniek van AYOlite en Luminette

Beide lichttherapiebrillen maken gebruik van een gepatenteerde en geavanceerde LED-technologie om een specifieke golflengte van licht uit te zenden die de biologische klok van het lichaam beïnvloedt. Bij allebei de brillen hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat het licht van bovenaf de ogen in worden gezonden, zodat het licht het zicht niet belemmerd.

  • Bij de AyoLite wordt blauw-turquoise licht van de bovenkant van de bril richting het oog gestuurd.
  • Bij de Luminette 3 wordt met blauw verrijkt wit licht op een gelijksoortige manier het oog in gestuurd.

Beide brillen geven een lichtsterkte af waarmee eenzelfde effect te bereiken is als met een daglichtlamp (lichtbak) met een sterkte van 10.000 lux. Tot slot, beide brillen zijn geschikt om over een gewone bril te dragen.

 

Productspecificaties AYOlite en Luminette 

Specificatie AYOLite Luminette 3
Gewicht 35 gram 51,93 gram
Behandelduur 20 minuten per dag; effect binnen 5 dagen 20-30 minuten per dag; effect binnen 4-7 dagen
Te dragen over lens/bril Ja Ja
Lichtkleur Blauw-Turquoise Met blauw verrijkt wit licht
Golflengte licht 470 nm 468 nm
Lichtsterkte 135 lux 500-1000-1500 lux (variabel)

 

Awards en Erkenning

Op het moment van schrijven heeft de AyoLite lichttherapiebril (Bol) verschillende prijzen gewonnen, waaronder de SleepTech Award in 2022 en de Red Dot Awards in 2018.

De Luminette 3 lichttherapiebril (Bol) heeft ook erkenning gekregen, het bedrijf won in 2017 namelijk de Innovation in Mental Health award in Frankrijk.

 

Prijs Ayolite en Luminette 3

Beide brillen zijn in alles eigenlijk gelijkwaardig aan elkaar en dat geldt ook voor de prijs. Op een korting af en toe koop je beide brillen standaard voor € 219,-. 

 

Reviewscores: wat vinden gebruikers ervan (9 jan 2024)?

Product Bol reviewscore Amazon.nl reviewscore
AyoLite 4.9/5 (151) 4.3/5 (52)’
Luminette 3 4.4/5 (58) 4.4 uit 5 (882)

 

Zowel de AyoLite als de Luminette 3 lichttherapiebril bieden effectieve oplossingen voor lichttherapie, met hun eigen unieke kenmerken. De keuze tussen de twee kan afhangen van je persoonlijke voorkeuren, maar voor de prijs en de gebruiksvriendelijkheid hoef je het niet te doen. Misschien vind je het blauwe licht van de AyoLite wat prettiger dan het wat wittere licht van de Luminette of mogelijk kies je voor de lichtste van de twee. Eigenlijk kun je hier geen foute keuze maken. Het zijn beide topbrillen. En als je het niet zeker weet, bestel je ze gewoon allebei en probeer je ze tijdens de proefperiode eerst een weekje uit voordat je een definitieve keuze maakt. Veel succes!