Train je brein en controleer je tinnitus met deze 3 zelfhulpboeken

Gepubliceerd op 4 januari 2024 om 20:48
tinnitus oorsuizen zelfhulpboeken

In het artikel over technologische hulpmiddelen bij tinnitus lees je meer over wat oorsuizen is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen. In dat artikel lees je onder andere dat er nog geen medische oplossing is voor tinnitus, maar dat er wel een hoop (technologische) hulpmiddelen bestaan die de ruis van het oorsuizen kunnen onderdrukken. Maar wist jij dat je ook je brein kunt trainen om het leven met tinnitus een stuk draaglijker te maken?

 

Zelfhulpboeken voor de behandeling van tinnitus

Wil je zonder hulpmiddelen de diepere oorzaak van je tinnitus aanpakken, dan kan het trainen van je brein met verschillende oefeningen voor de langere termijn wellicht uitkomst bieden. Een audioloog of KNO-arts kan je tips geven hoe je om kunt gaan met tinnitus, maar je kunt ook thuis met een van de zelfhulpboeken die we hieronder voor je op een rij hebben gezet aan de slag. In deze boeken wordt meer verteld over tinnitus, de oorzaken en hoe je je brein kunt trainen en als het ware kunt programmeren om je tinnitus en het oorsuizen naar de achtergrond kunt verdrukken.

Tinnitus: Er is iets aan te doen – Sandra Posthumus

Tinnitus: Er is iets aan te doen, een echte must-read voor iedereen die met tinnitus te doen heeft. In haar boek deelt auteur Sandra Posthumus haar praktische inzichten uit haar jaren als fysiotherapeut die oplossingen bieden om de symptomen van tinnitus te verminderen en te bestrijden. Posthumus duikt in de vele mogelijke hoofdoorzaken van tinnitus, zoals fysiek trauma, stressreactie, voedingselementen en zelfs emotionele toestanden. Het boek bevat unieke informatie over tinnitus en een compleet stappenplan met inzichten, oefeningen en tips om weer rust in het hoofd te kunnen krijgen. Het is in eerste instantie geschreven voor mensen die geplaagd worden door tinnitus, maar ook therapeuten en medici kunnen er hun voordeel mee doen.

 

Oorzaken: Actieve zelfhulp bij tinnitus en hyperacusis – Arno Lieftink

Een ander populair zelfhulpboek is het boek ‘Oorzaken: Actieve zelfhulp voor Tinnitus en Hyperacusis van Arno Lieftink. Het boek biedt een uitgebreide maar toegankelijke uitleg van het probleem, evenals adviezen, oefeningen en strategieën om lezers te helpen met het geluid om te gaan. Tevens geeft het ook instructies over hoe men denkpatronen beter kan begrijpen en wijzigen om zijn klachten te verminderen. Lieftink baseert de praktische tips, oefeningen en strategieën op de veelgebruikte methode uit de psychologie: ‘Acceptance and Commitment Therapy (ACT)’.

 

Ongestoord: Zelfhulp bij tinnitus in 10 praktische stappen -  Karen Stalpaert

Ongestoord: zelfhulp bij tinnitus in 10 praktische stappen biedt realistisch advies en tastbare stappen om echt een verschil te maken. Met op bewijs gebaseerde tips en trucs om je tinnitus effectiever te beheersen en te controleren, kan dit boek je de hulp bieden waarnaar u op zoek was. De auteur, Karen Stalpaert, heeft een levensveranderende zelfhulpgids samen proberen te stellen die mensen met tinnitus gemakkelijk te begrijpen uitleg over de aandoening geeft, uitlegt wat werkt en wat niet, en een plan bouwt op dat gebaseerd is op jouw individuele verhaal.

 

TInnitus is een slopende aandoening voor velen en het beïnvloed het dalijks leven behoorlijk. Het is dus zaak om er zo goed mogelijk mee om te gaan en te proberen de ziekte te controleren. Technologische hulpmiddelen kunnen zeker helpen bij de symptoombestrijding, maar voor de langere termijn is het ook zeker het proberen waard om je brein te trainen en de tinnitus de baas te worden. Hopelijk geven deze zelfhulpboeken je genoeg inzichten en handvatten om aan de slag te gaan en die tinnitus onder controle te krijgen!