Alles over wearables voor de mobiliteit: van smartwatch tot GPS-tracker

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 10:41

Welke wearables zijn er?

Draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, zijn slimme apparaten en gadgets die op het lichaam gedragen worden en vaak via sensoren informatie van het lichaam verzamelen of informatie geven aan de persoon die de wearable draagt. Deze wearables kennen vele toepassingen, waaronder het verbeteren van de mobiliteit en het stimuleren om meer te bewegen. In dit artikel lees je alles over deze categorie wearables.

MobileMobile

Smartwatches en Activity trackers

De meest bekende wearables zijn misschien wel de fitnesshorloges oftewel de activity trackers. Deze slimme gadgets meten vaak je hartslag, je bloeddruk en tellen je stappen. De sporthorloges en smartwatches zijn iets geavanceerder en je kunt er dan ook meer mee. Je kunt er naast het meten van je lichaamsfuncties onder andere ook je sportprestaties mee bijhouden, een route lopen via GPS, workouts op volgen, muziek mee luisteren, hulp inschakelen via een alarmknop, mee bellen en berichten van je telefoon op lezen. Hartstikke handig als je fervent sporter bent of juist als je fitter en gezonder wil worden.

 

GPS trackers

Deze populaire horloges zijn zeker niet de enige wearables die je helpen om beter te bewegen. GPS trackers zijn misschien wel net zo bekend. GPS-trackers komen in verschillende soorten en maten. Het kunnen losse alarmknoppen zijn die bijvoorbeeld in een rugzak meegenomen kunnen worden of met een koord om de hals hangen, maar ze kunnen ook verwerkt zijn in een horloge, een riem of zelfs een schoenzool. Sommige trackers werken met een abonnement, anderen met een losse SIM-kaart. Degene die de GPS-tracker draagt kan op afstand gevolgd worden door bijvoorbeeld een naaste, een mantelzorger of een professionele hulpdienst. De persoon met de tracker kan echter ook zelf met deze trackers alarm slaan wanneer hij of zij in nood is, bijvoorbeeld bij gevaar of bij een val. De hulpdiensten of het familielid krijgt dan een seintje en kan snel de locatie achterhalen waar de GPS-tracker zich bevindt en op die manier snel hulp inschakelen. Je kunt deze trackers voor jezelf kopen als je met een veilig en zeker gevoel de deur uit wil, maar je kunt ze ook voor je kind of een naaste met dementie kopen om op afstand een oogje in het zeil te kunnen houden. Een erg handig hulpmiddel om veilig en mobiel te blijven dus.

 

De AR en VR bril

De meest innovatieve draagbare technologie van het moment is misschien wel de slimme bril. Er bestaan slimme brillen die werken met Augmented Reality (AR) of Virtual Reality (VR). Met smart AR-glasses richt je bijvoorbeeld een ruimte in met virtuele meubels of een werkplek met virtuele beeldschermen waar je vervolgens daadwerkelijk op kunt werken. Met VR-brillen bekijk je de meest realistische films of maak je de mooiste virtuele wandelingen op plekken waar je normaliter nooit zou kunnen komen. En dat allemaal vanuit je luie stoel. Wanneer je minder mobiel bent werk je zo ‘net als in het echt’ toch elke dag op kantoor met je collega’s of maak je nog steeds de mooiste reizen. Een ander soort smart bril is de slimme bril waarmee je onder andere kunt navigeren, muziek kunt afspelen en vragen aan kunt stellen waarna Google het antwoord voor je opzoekt, net als bij een slimme speaker.

MobileMobile

Deze wearables worden overigens steeds meer in de zorg toegepast om onder andere gezondheidsdata te verzamelen, de mobiliteit te verbeteren en de veiligheid van cliënten en patiënten te verbeteren. Met de reguliere activity trackers en smartwatches worden in meerdere ziekenhuizen al allerlei data van patiënten verzameld en GPS-trackers worden onder ander in verpleeghuizen toegepast om mensen met dementie die last hebben van dwaalgedrag in de gaten te houden.