Kies een looprek dat bij je past: tops en tips!

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 10:59

Ben je op zoek naar een looprek dat bij je past? Dan zit je hier goed! Looprekken zijn onmisbare hulpmiddelen voor als je wat minder mobiel wordt en ze helpen jong en oud om veilig en comfortabel in en rondom huis te bewegen. Er zijn echter vele opties waaruit je kan kiezen en misschien zie je door de bomen het bos niet meer! Hoe maak je dan de juiste keuze? Waar moet je op letten bij het kopen van een looprek dat bij jou past? In dit artikel geven we je tips en lees je alles over het kiezen van een looprek. Ook vertellen we je waar je je looprek gemakkelijk online kunt kopen. Maak jij de juiste keuze?

 

Hoe kiest u het juiste looprek?

Looprekken zijn een essentieel hulpmiddel voor wie hulp nodig heeft bij het bewegen in en rond huis. Ze zijn niet geschikt om buiten lange wandelingen mee te maken. Daar kun je beter een rollator voor gebruiken. Er zijn verschillende soorten looprekken waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je behoeften.

 

Soorten looprekken

Looprekken hebben meestal een lichtgewicht aluminium frame met inklapbare poten die kunnen worden uitgeschoven, zodat je het looprek gemakkelijk kunt verstellen op de hoogte die voor jou comfortabel is. Sommige modellen beschikken ook over een speciale sta-op functie. Hierbij heeft het looprek extra handgrepen waaraan je je kunt optrekken als je bijvoorbeeld van de bank wilt opstaan.

Er zijn ook looprekken die volledig inklapbaar zijn. Hierdoor kun je ze vrij plat maken en gemakkelijke meenemen in de auto of eenvoudig in huis opbergen. Het frame is licht, omdat je een looprek doorgaans niet zoals een rollator voor je uit duwt, maar optilt tijdens het lopen. Desalniettemin kunnen deze frames meestal minimaal 120 kg dragen. Onder aan de pootjes zitten meestal rubberen doppen voor de veiligheid die ervoor zorgen dat het rek niet glijdt. Let er altijd goed op dat de inklapbare of de inschuifbare delen goed vast zitten, zodat het looprek niet zomaar inklapt wanneer je er op leunt.

Er zijn ook looprekken met wieltjes. Het gaat dan meestal om 2 wieltjes aan de voorkant waardoor je alleen nog maar de achterkant van het looprek hoeft op te tillen om vooruit te komen. Sommige looprekken hebben echter 4 wielen. Het lijkt dat enigszins op een rollator, maar dat is het zeker niet. De wieltjes op looprekken zijn klein en niet geschikt voor lange wandelingen buitenshuis, looprekken hebben geen zitvlak, geen remmen en ook geen andere accessoires die rollators vaker wel hebben zoals een mandje of een stokhouder. Mocht je een looprek met wieltjes zoeken, omdat je dat fijner vindt en nog redelijk stabiel bent, let dan goed op! Een looprek met wieltjes is namelijk minder geschikt om veel op te leunen. Vier poten met rubber doppen en zonder wieltjes zijn een stuk stabieler en daar kun je zoveel op leunen als je wilt.

 

Let hier op bij het kiezen voor een looprek

Nu je weet welke soorten looprekken er zijn, wordt het kiezen van een looprek dat bij je past hopelijk al een stuk gemakkelijker. Wellicht is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen om zo tot de juiste keuze te komen:

 

  • Heb je nog genoeg kracht en stabiliteit? Dan kan een iets zwaarder model geen kwaad.
  • Ben je nog redelijk stabiel? Dan kunnen wieltjes niet zo’n kwaad.
  • Hen je veel drempels en vloerkleden in huis of trapjes in de tuin? Kies dan een looprek zonder wieltjes.
  • Neem je het looprek vaak mee in de auto of wil je het makkelijk opbergen? Een opvouwbaar of inklapbaar model is dan ideaal.
  • Hoe zwaar ben je? Let goed op het draaggewicht van het looprek.
  • Hoeveel wil je eraan uitgeven? Looprekken komen in vele soorten, maten en dus ook in vele prijsklassen, maar tussen de 40-80 euro kun je al een goede kwaliteit krijgen. De duurdere modellen zijn vaak compacter, lichter of bijvoorbeeld geschikt voor hele zware mensen.

 

Mocht je een looprek niet zelf willen of kunnen betalen, dan is het misschien ook mogelijk om dit via de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor vergoed te krijgen wanneer u een indicatie heeft. Het kan dan wel zijn dat u een looprek krijgt van gecontracteerde leveranciers dat misschien niet helemaal bij je wensen past. Kijk dan ook eens of je in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee kun je zelf een looprek kiezen dat bij je past!

 

Koop hier je looprek online

Een looprek kun je makkelijk online kopen. Dit kan nadat je het in de winkel hebt getest of als je weet wat je nodig hebt, is het natuurlijk des te makkelijker om je looprek online te bestellen. Bevalt het niet? Dan stuur je het gewoon terug of laat je het ophalen.

Maar waar koop je dan een looprek online? Het is al lang niet meer nodig om daarvoor naar de thuiszorgwinkel te gaan. Dat kan gemakkelijk online. Zowel bij de thuiszorgwinkels die u gewend bent als bij thuiszorgwinkels die enkel en alleen online producten verkopen.

Medipoint

Medipoint is de grootste aanbieder van zorg- en welzijnsproducten in Nederland. Of het nu gaat om advies, lenen, huren of kopen: bij Medipoint kunt u terecht met uw zorgvragen. Medipoint werkt samen met o.a. gemeenten, zorgverzekeraars en ledenverenigingen. Naast de 60 fysieke vestigingen heeft Medipoint ook een uitgebreide webshop. Bekijk hier alle looprekken van Medipoint.

 

Zonfo

Een andere vrij nieuwe aanbieder van (medische) hulpmiddelen is Zonfo. Zonfo werkt samen met vele disciplines zoals ergotherapeuten en fystiotherapeuten en biedt een groot scala aan medische hulpmiddelen. Ook heeft de online winkel een showroom in Houten waar je producten kunt bekijken en testen. Bekijk hier alle looprekken van Zonfo.

 

Bol.com

Tot slot, de grootste webshop van Nederland, Bol.com. Vandaag de dag winkelen miljoenen mensen bij Bol.com en duizenden ondernemers verkopen hun producten online via deze webwinkel.  Bol.com is begonnen als online boekenwinkel, maar tegenwoordig kun je er vrijwel alles krijgen. Van elektronica tot verzorgingsproducten, van meubels tot fietsen. Ook een groot scala aan (medische) hulpmiddelen van verschillen aanbieders zoals thuiszorgwinkels kun je op Bol.com gemakkelijk online bestellen, waaronder looprekken. Bekijk hier alle looprekken op Bol.com.

 

Looprekken zijn dus ideale hulpmiddelen voor als je wat minder mobiel bent. Er is genoeg keuze, maar er zijn ook genoeg zaken waar je op moet letten om het juiste looprek te kiezen. Hopelijk heeft dit artikel je een beetje op weg geholpen en kun je een looprek vinden dat bij je past. Veel beweegplezier!