Rolstoel kopen - hier moet je op letten?

Gepubliceerd op 9 maart 2024 om 22:06

Een rolstoel is een essentieel hulpmiddel voor mensen met een beperking of een mobiliteitsprobleem. Het kiezen van de beste rolstoel kan echter een uitdaging zijn, omdat er zoveel verschillende soorten rolstoelen beschikbaar zijn. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten rolstoelen en geven we tips over hoe u de beste rolstoel kunt kiezen voor uw specifieke behoeften.

 

 

Welke rolstoelen zijn er?

Er zijn vele verschillende rolstoelen die allen een ander doel dienen en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. We zetten er 5 voor u op een rij:

 

 1. Handbewogen rolstoelen

Handbewogen rolstoelen zijn waarschijnlijk de meest bekende en traditionele rolstoelen. Deze rolstoelen worden voortbewogen door de persoon zelf, door middel van handgrepen die zich aan de achterkant van de rolstoel bevinden. Deze rolstoelen zijn relatief eenvoudig, betaalbaar en duurzaam. Ze zijn ook lichtgewicht en vaak gemakkelijk op te vouwen voor transport.

 1. Elektrische rolstoelen

Elektrische rolstoelen worden aangedreven door een batterij/accu en hebben een elektromotor die de wielen aandrijft. Dit betekent dat de gebruiker niet hoeft te duwen om zichzelf voort te bewegen, wat handig kan zijn voor mensen die niet in staat zijn om een handbewogen rolstoel te gebruiken. Elektrische rolstoelen zijn over het algemeen duurder dan handbewogen rolstoelen, maar bieden meer comfort en onafhankelijkheid.

 1. Sportrolstoelen

Sportrolstoelen zijn speciaal ontworpen voor sportieve activiteiten, zoals basketbal, tennis en rugby. Deze rolstoelen hebben meestal kleinere wielen en zijn wendbaarder dan traditionele rolstoelen. Ze zijn ook lichter en hebben een lager zwaartepunt om beter te kunnen manoeuvreren op het sportveld.

 1. Kinderrolstoelen

Kinderrolstoelen zijn speciaal ontworpen voor kinderen. Ze zijn kleiner en hebben een lagere zithoogte dan standaard volwassen rolstoelen. Kinderrolstoelen zijn verkrijgbaar in zowel handbewogen als elektrische modellen, en sommige modellen zijn ontworpen voor specifieke activiteiten, zoals sport.

 1. Transportstoelen

Transportstoelen zijn ontworpen voor kortere afstanden en worden meestal gebruikt in medische instellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ze worden ook wel duwrolstoelen genoemd, omdat het de bedoeling is dat de gebruiker ermee wordt voortgeduwd en zelf niet hoeft te ‘rollen’. Deze rolstoelen zijn licht van gewicht en compact, zodat ze gemakkelijk door smalle gangen en deuren kunnen worden gemanoeuvreerd. Ze zijn ook meestal gemakkelijk op te vouwen en te transporteren.

 

Waar let je op bij het kiezen van de juiste rolstoel?

Nu u bekend bent met de verschillende soorten rolstoelen, is het belangrijk om de juiste rolstoel te kiezen voor uw specifieke behoeften. Het kiezen van de juiste rolstoel kan een uitdaging zijn, vooral als je niet vertrouwd bent met de verschillende soorten rolstoelen die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om de juiste soort rolstoel te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en levensstijl. Of je nu een tijdelijke of permanente handicap hebt, er zijn veel belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van de beste rolstoel. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van de beste rolstoel:

 

 1. Doel van de rolstoel: Bepaal eerst het doel van de rolstoel. Is de rolstoel bedoeld voor tijdelijk gebruik of langdurig gebruik? Gaat het om een actieve rolstoel voor sport of dagelijkse activiteiten, of juist voor passief gebruik? Het kiezen van het juiste frame is hiervoor erg belangrijk. Er zijn twee hoofdtypen om uit te kiezen: vast en opklapbaar. Vaste framed rolstoelen bieden doorgaans meer stabiliteit en ondersteuning, terwijl opklapbare rolstoelen gemakkelijker te vervoeren zijn voor mensen die vaak onderweg zijn.
 2. Juiste maat: Het is belangrijk om de juiste maat rolstoel te kiezen om comfort en veiligheid te garanderen. Een rolstoel die te klein is, kan ongemakkelijk zijn en leiden tot een slechte houding en vermoeidheid, terwijl een te grote rolstoel kan leiden tot instabiliteit en onveiligheid. Een andere belangrijke overweging is de zitbreedte en zitdiepte. De zitbreedte en zitdiepte van een rolstoel zijn belangrijk om comfort en ondersteuning te bieden. De zitbreedte is de afstand tussen de armleuningen, terwijl de zitdiepte de afstand is van de rugleuning tot aan de voorkant van de zitting. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen om ongemak en drukpunten te voorkomen. Meet uw lichaam zorgvuldig om de juiste maat te bepalen en vraag advies aan een professional om de beste keuze te maken.
 3. Gewicht van de rolstoel: Het gewicht van de rolstoel is ook belangrijk om rekening mee te houden. Een lichtgewicht rolstoel is gemakkelijker te manoeuvreren en op te tillen, maar kan minder stabiel zijn dan een zwaardere rolstoel. Een zwaardere rolstoel kan steviger zijn, maar kan ook lastiger te hanteren zijn. Aluminium frames zijn lichtgewicht en gemakkelijk te manoeuvreren, terwijl stalen frames vaak robuuster zijn. Kies een rolstoel met het juiste gewicht dat past bij uw behoeften en vermogen om de rolstoel te hanteren.
 4. Comfort en zitondersteuning: Een goede rolstoel moet comfortabel zijn en voldoende zitondersteuning bieden om vermoeidheid en pijn te voorkomen. Overweeg de zitbreedte, zitdiepte, rughoogte en armleuningen om ervoor te zorgen dat de rolstoel goed past en comfortabel is. Ook de vormgeving van de zitting en rugleuning kan invloed hebben op comfort en ondersteuning.
 5. Bewegingsvrijheid: Een rolstoel moet voldoende bewegingsvrijheid bieden om gemakkelijk te kunnen bewegen. Dit kan afhangen van het type wielen en de grootte van de wielen. Grotere wielen kunnen beter manoeuvreerbaar zijn in ruwere omgevingen, terwijl kleinere wielen beter geschikt zijn voor binnengebruik en gemakkelijker te manoeuvreren zijn in krappe ruimtes. Daarnaast moet je ook rekening houden met de beensteunen. Er zijn verschillende soorten beensteunen om uit te kiezen, waaronder vaste beensteunen en afneembare beensteunen. Afneembare beensteunen zijn handig als je je benen wilt strekken of als je vaak moet in- en uitstappen. Je kunt ook kiezen voor verstelbare beensteunen om de hoogte en hoek aan te passen voor extra comfort en ondersteuning.
 6. Onderhoud en reparatie: Kies een rolstoel die gemakkelijk te onderhouden is en waarvan onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn. Rolstoelen zijn gevoelig voor slijtage, dus het is belangrijk om regelmatig onderhoud en reparaties uit te voeren om de levensduur van de rolstoel te verlengen. Een ding waar je makkelijk op kunt letten, is het type banden van de rolstoel. Er zijn twee soorten banden: solide en luchtbanden. Solide banden zijn handig omdat ze geen onderhoud vereisen en nooit lekken, terwijl luchtbanden meer comfort bieden en helpen schokken op te vangen.

 

 

Kortom, het kiezen van de beste rolstoel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type frame, de zitbreedte en zitdiepte, beensteunen en de banden. Het is belangrijk om deze factoren te overwegen bij het kiezen van de beste rolstoel die past bij jouw behoeften. Het kiezen van de juiste rolstoel kan je leven een stuk comfortabeler maken en je een stukje onafhankelijkheid teruggeven.