Reinig je hoortoestel goed voor een optimale hoorervaring!

Gepubliceerd op 27 maart 2024 om 13:30
hoortoestel reinigen

Zo reinig je een hoortoestel

Het dragen van een hoortoestel kan een enorm verschil maken in uw dagelijks leven. Het stelt u in staat om te communiceren en de wereld om u heen te ervaren. Het regelmatig en correct reinigen van uw hoortoestel zorgt voor een optimale hoorervaring en verlengt de levensduur van het apparaat aanzienlijk. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je je hoortoestel op de juiste manier reinigt en onderhoudt.

Gereedschap en accessoires

Er zijn diverse hulpmiddelen en accessoires die je kunt gebruiken om je hoortoestel grondig te reinigen en te onderhouden. Enkele voorbeelden zijn een hoortoestelreinigingsset met borstel, reinigingsdoekjes en speciale sprays. Deze kunnen je helpen om zelfs de moeilijkst bereikbare plekken van je hoortoestel en oorstukjes schoon te maken. Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij je audicien, maar je kunt ze ook gemakkelijk online bestellen. Bekijk hier alle reinigingssets voor hoortoestellen op Bol.com

 

Dagelijkse reiniging

Het dagelijks reinigen van uw hoortoestel is een eenvoudige maar belangrijke gewoonte om te ontwikkelen. Gebruik een droge, zachte doek of een speciaal ontworpen reinigingsdoekje om het hoortoestel voorzichtig schoon te vegen en eventuele oorsmeervervuiling, stof en andere deeltjes te verwijderen die zich gedurende de dag kunnen ophopen. Vermijd het gebruik van water of vochtige doekjes, omdat dit het hoortoestel kan beschadigen.

 

Oorstukjes of koepels

De oorstukjes van uw hoortoestel staan in direct contact met uw oor en vereisen daarom regelmatige reiniging. Haal het oorstukje los van het hoortoestel en maak het voorzichtig schoon met een droge, zachte doek of een speciaal reinigingsmiddel dat door uw hoortoestelspecialist is aanbevolen. Het is ook belangrijk om regelmatig de koepels te vervangen, aangezien deze na verloop van tijd kunnen verslijten - uw hoortoestelspecialist kan u adviseren over hoe vaak dit moet gebeuren.

Filters en buisjes reinigen

De meeste hoortoestellen hebben filters en buisjes die regelmatig gereinigd moeten worden. Filters beschermen uw hoortoestel tegen oorsmeer en vuil, terwijl de buisjes geluid van het hoortoestel naar uw oor leiden. Gebruik een zachte borstel om filters en buisjes voorzichtig te reinigen. Vervang filters zoals aanbevolen door uw hoortoestelspecialist. Voor buisjes kunt u een speciaal reinigingsgereedschap gebruiken om de binnenkant schoon te maken.

Drogen na blootstelling aan vocht

Vocht is een van de grootste vijanden van hoortoestellen, aangezien het de elektronische componenten kan beschadigen.  Als uw hoortoestel per ongeluk nat is geworden, is het belangrijk om het voorzichtig te drogen om schade te voorkomen. Schakel het hoortoestel uit en verwijder de batterij. Dep het hoortoestel voorzichtig droog met een zachte doek en laat het op een warme, droge plaats luchten. U kunt ook een speciale droogdoos of droogcapsules gebruiken om vocht uit het hoortoestel te verwijderen.

 

Jaarlijkse controle

Tot slot is het aan te raden om je hoortoestel minstens eenmaal per jaar te laten controleren en onderhouden door een audicien. Deze professional kan je hoortoestel grondig schoonmaken, de werking ervan controleren en indien nodig onderdelen vervangen om ervoor te zorgen dat je hoortoestel in optimale staat blijft functioneren.

 

Oren reinigen

Naast het reinigen van het oppervlak van het hoortoestel, is het belangrijk om ook je oren schoon te houden. Oorsmeer kan zich namelijk ophopen en in het hoortoestel terechtkomen, wat tot verstopping en verminderde functionaliteit kan leiden. Gebruik hiervoor idealiter een zachte oorreinigingslotion en gehoorbescherming om oorsmeer veilig en effectief te verwijderen zonder het trommelvlies te beschadigen.

Het goed onderhouden en reinigen van je hoortoestel is cruciaal voor een optimale hoorervaring en om de levensduur van het apparaat te verlengen. Door deze eenvoudige stappen te volgen en het advies van je audicien op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je hoortoestel altijd in perfect werkende staat is en je gehoor optimaal blijft ondersteunen. Investeer tijd en moeite in het onderhoud van je hoortoestel en geniet van de vele voordelen van een goed functionerend hoortoestel.