Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 21:46

Het moment waarop je een zwangerschapstest kunt doen en hoe dat in zijn werk gaat is niet voor iedereen even duidelijk. In dit artikel lees je meer over de verschillende aspecten van zwangerschapstesten, waaronder wat ze zijn, hoe ze werken, wanneer je ze kunt uitvoeren, en welke betrouwbaar zijn.

 

Wat is een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest is een test die het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in de urine detecteert. HCG wordt geproduceerd zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand. Je kunt deze test gewoon zelf thuis uitvoeren.

 

Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

De optimale tijd voor het uitvoeren van een zwangerschapstest is afhankelijk van de concentratie hCG in je urine. Sommige tests, kunnen al 6 dagen voor de verwachte menstruatie worden gebruikt. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een vroege test, vóór een eventuele gemiste menstruatie, soms een negatief resultaat kan opleveren. Herhaal de test op de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen voor maximale nauwkeurigheid.

 

Hoe werken zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten maken gebruik van antilichamen om de aanwezigheid van hCG in de urine vast te stellen. De Clearblue Zwangerschapstest Digitaal Ultravroeg, bijvoorbeeld, kan al 6 dagen vóór de verwachte menstruatie hCG detecteren. Zodra hCG is gedetecteerd, wordt de uitslag als positief beschouwd, wat betekent dat je zwanger bent. Elke test heeft praktisch dezelfde gebruiksaanwijzing. Je plast simpelweg over het staafje of je plast in een schoon bakje en houdt het staafje vervolgens in je urine.

 

Betrouwbaarheid van zwangerschapstesten

De meeste zwangerschapstesten hebben een betrouwbaarheid van hoog in de 90%, mits je de instructies goed opvolgt. Clearblue beweert bijvoorbeeld een betrouwbaarheid van meer dan 99% te hebben vanaf de dag van de verwachte menstruatie. Het is echter van belang te weten dat individuele hCG-concentraties variëren, en daarom kan een herhaling van de test na de gemiste menstruatieperiode nuttig zijn. Wat overigens ook erg belangrijk is voor de nauwkeurigheid van de test, is om de test in de ochtend te doen met ochtendurine.

Soorten zwangerschapstesten

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, maar ze werken in principe allemaal hetzelfde. Sommige testen hebben echter een digitale weergave voor de uitslag, anderen werken weer met de bekende streepjes. Daarnaast zijn er tests die al heel vroeg in de zwangerschap (zelfs vóór de eerste gemiste menstruatie nauwkeurig het hCG-gehalte kunnen meten en dus al vroeg een betrouwbare (positieve) uitslag kunnen. Tot slot geven sommige testen zelfs aan hoeveel weken je zwanger bent (1-2, 2-3, 3+) middels een zogenaamde wekenindicator.

 

Hoe voer je een zwangerschapstest uit?

  • Lees de gebruiksaanwijzing: Elk merk heeft specifieke instructies; zorg ervoor dat je deze goed begrijpt.
  • Verzamel urine: Gebruik bij voorkeur ochtendurine voor een hogere concentratie hCG.
  • Dompel de test in de urine: Houd de test enkele seconden in de urine, volgens de instructies.
  • Leg de test plat neer: Voorkom beïnvloeding van de resultaten.
  • Wacht op de uitslag: De meeste resultaten zijn zichtbaar binnen enkele minuten, maar raadpleeg altijd de bijsluiter.

 

Uitslag van de zwangerschapstest

Een positieve uitslag wordt meestal aangegeven door twee streepjes, een kruisje, of de tekst "zwanger". Een negatieve uitslag kan worden weergegeven met één streepje of de tekst "niet zwanger". Er komt altijd een controlestreepje bij de ‘C’. Deze geeft aan dat de test werkt en niet kapot is. Zie je ook een streepje bij de ‘T’? De kans is groot dat je zwanger bent. Bij een test met streepjes kan een minder fel gekleurd streepje wellicht onzekerheid geven en weet je niet zeker of je nu wel echt zwanger bent. In dat geval kun je de test het beste nogmaals (de volgende ochtend) herhalen.

Zoals je ziet moet je rekening houden met een aantal zaken wanneer je een zwangerschapstest gaat doen. Vanaf wanneer je een zwangerschapstest kunt doen, is op zijn vroegst eigenlijk 6 dagen vóórdat je volgende menstruatie zou moeten zijn. Afhankelijk van de test die je kiest, kun je vanaf dan al een redelijk betrouwbaar resultaat krijgen. Na een gemiste menstruatie is met de meeste zwangerschapstesten met een hoge nauwkeurigheid een betrouwbaar resultaat te meten, mits je de test volgens de richtlijnen uitvoert.