Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

3 tips voor het aantrekken van steunkousen!

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 22:06

steunkousen compressiekousen aantrekken aantrekhulp uittrekken uitrekhulp drie beste tips

Wie wel eens steunkousen heeft aangetrokken, weet dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Het kost veel kracht, doordat de kous zo strak zit en van stug materiaal is gemaakt. Toch zijn de steunkousen belangrijk. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van oedeem, rusteloze benen of spataderen. De verschillende tips in dit artikel kunnen ervoor zorgen dat het aantrekken van de steunkousen een stuk gemakkelijker gaat en niet meer zo belastend is.

Tip 1: Trek de kousen zo vroeg mogelijk in de ochtend aan

Als je al enige tijd uit bed bent en hebt rondgelopen, zit er meer vocht (oedeem) in de benen. De benen zijn dan dus dikker en hierdoor wordt het moeilijker om steunkousen aan te trekken. Ook kunnen de steunkousen meer gaan knellen en pijn doen. Probeer daarom ’s ochtends zo vroeg mogelijk de steunkousen aan te trekken. Of tot je de steunkousen aantrekt, de benen hoog te houden.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat je benen droog zijn en gebruik eventueel wat talkpoeder

Trek daarnaast de steunkousen niet meteen na het douchen aan. Doordat de benen nog klam zijn, zullen de kousen niet goed over het been glijden. Mocht je toch graag in de ochtend douchen, laat dan de benen een tijdje drogen voordat je de steunkousen aantrekt. Leg dan wel in de tussentijd de benen hoog.

Wat ook kan helpen is om de benen met een dun laagje talkpoeder in te wrijven. Zo kun je de kous gemakkelijker omhoogtrekken. Zorg er voor dat de talkpoeder vetvrij is, anders wordt het elastiek aangetast.

 

Tip 3: Gebruik een hulpmiddel

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het aan- en uittrekken van steunkousen gemakkelijker maken. Grofweg zijn de hulpmiddelen onder te verdelen in 3 categorieën:

 

1. Weerstandverlagende aantrekhulpen, waarmee je de steunkousen gemakkelijker omhoog kunt trekken. Voorbeelden zijn glijzakken zoals de Easy Slide en Arion Magnide of een hulpmiddel als de Doff n’ Donner.

 

2. Armverlengende aantrekhulpen, hiermee hoef je niet te bukken bij het aantrekken van de steunkousen. Voorbeelden zijn de Steve aan- en uittrekhulp of de HandyLegs.

 

3. Elektrische aantrekhulpen, zoals het steunkouspistool.

Ook rubberen handschoenen kunnen helpen om meer grip te krijgen op de steunkous. Je kunt dan met de handschoenen de kous als het ware omhoog wrijven. Hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met de zorgverzekeraar om te weten of het hulpmiddel dat je voorkeur heeft, ook vergoed wordt.

Alles voor gezonde voeten

Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bronnen:

Steunkousen aantrekken - Vilans Hulpmiddelenwijzer

Hoe trek ik mijn steunkousen aan en uit? - Livit Orthopedie

Tips aan- en uittrekken steunkous na behandeling open been - Ziekenhuis.nl


«   »