Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Elektrostimulatie is een vorm van elektrotherapie. Elektrostimulatie werkt met stroomprikkels die door de huid heen spieren ontspannen, activeren en zo de spieren sterker maken of pijn verlichten. Op deze manier wordt de functie van de hersenen nagebootst. Deze therapie kan worden ingezet tijdens een revalidatie, maar je kunt het ook gebruiken om je lichaam ‘gewoon’ sterker te maken. Maar met elektrostimulatie kun je meer. Ook acupuntuur kun je hiermee toepassen om onder andere angst en stress te verminderen.

 

  • EMS (Elektromyostimulatie of Electrical Muscle Stimulation: EMS wordt in het Nederlands ook wel elektrische spierstimulatie genoemd. EMS apparaten geven via plakkers op de huid elektrische impulsen af aan de spieren waardoor deze zich aanspannen en weer ontspannen. Op deze manier kun je spierkracht opbouwen zonder de gewrichten te belasten. In de fysiotherapie wordt deze vorm van behandeling al meer dan 50 jaar toegepast, maar tegenwoordig bestaan er vele EMS (en TENS) apparaten waarmee je zelf thuis aan de slag kan.
  • TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation): TENS-apparaten worden gebruikt om pijn tegen te gaan; pijnbestrijding. Met een TENS-apparaat worden, via plakkers op de huid, zwakke elektrische stroompjes aan de zenuwen afgegeven. Dit blokkeert de pijnprikkel die normaliter via het ruggenmerg naar de hersenen wordt gestuurd vanuit de plek waar je pijn hebt.
  • Electro-acupunctuur: met electroacupuntuur apparaten maken acupunctuur mogelijk zonder naalden. Via een acupuntuurnaald die lijkt op een digitale thermometer worden elektrische impulsen of infraroodstraling afgegeven waarmee je acupunctuur op jezelf kunt toepassen. Sommige TENS apparaten hebben overigens ook een elektroacupunctuurfunctie.

 

Zoals je ziet kent elektrostimulatie vele toepassingen. Ben jij op zoek naar een EMS- of TENS apparaat of wil je elektro-acupunctuur eens thuis proberen? Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Artikelen

 

Op zoek naar het beste EMS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Moet je revalideren na een ongeluk of een sportblessure? En moeten daarbij je spieren herstellen of versterken? Misschien dat een EMS-apparaat je heirbij kan helpen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste EMS-apparaten op dit moment: de Fitness Compex Fit 3.0, de Beurer EM95 en de Medisana EMS Bodytrainer.

Lees meer »

Op zoek naar het beste TENS apparaat? Bekijk hier onze top 3!

Last van rugpijn, hernia, zenuwpijn, ischias, menstruatiekrampen, fibromyalgie of een andere aandoening waarvan je pijnklachten hebt? Dan heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd om van deze pijnklachten af te komen. Medicijnen geven veel bijwerkingen en helpen niet altijd voldoende. Ondertussen belemmerd de pijn jou wel in het dagelijks leven. Misschien dat een TENS-apparaat je kan helpen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste TENS-apparaten op dit moment: de TENS E3 Intense van het merk Omron, het COMPEX TENS/HEAT BACK WRAP apparaat speciaal voor lage rugpijn en het iets goedkopere PocketTENS-apparaat van Omron.

Lees meer »

Elektrostimulatie: Alles wat je moet weten over TENS en EMS apparaten

Heb je (chronische) pijnklachten? Moet je revalideren na een blessure? Elektrotherapie kan je hier bij helpen. De zogenaamde TENS therapie en EMS therapie zijn vormen van elektrostimulatie die worden ingezet om pijn te bestrijden of om spieren te versterken en te herstellen. In dit artikel vertellen we je er alles over en geven we een top 3 van de beste alles-in-een TENS/EMS/massage-apparaten van dit moment: de Medisana 3-in-1 Elektrotherapie TT 205, het elektrostimulatieapparaat van Beurer (EM49) en het apparaat van Bluetens. 

Lees meer »