Wordt lichttherapie vergoed?

Gepubliceerd op 31 augustus 2023 om 12:50

De vergoeding van lichttherapie vanuit de zorgverzekering

Lichttherapie kent verschillende medische toepassingen. UV-B licht wordt ingezet bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen. Wit of blauw licht zonder UV kan worden ingezet als behandeling voor de winterdip en de ernstigere winterdepressie. Onder specifieke voorwaarden wordt lichttherapie vergoed door je zorgverzekeraar. 

 

Lichttherapie voor de huid

Wanneer je met een verwijzing onder behandeling bij een medisch specialist (vaak dermatoloog) komt voor huidaandoeningen zoals ernstige psoriasis, vitiligo of eczeem dan valt lichttherapie onder de basisverzekering en wordt deze volledig vergoed. Vaak kom je 2x per week langs voor een behandeling in het ziekenhuis waarbij je ca. 20 minuten wordt blootgesteld aan UV-B licht. Lees meer over deze vorm van lichttherapie in het artikel ‘Lichttherapie bij huidproblemen

 

Lichttherapie bij depressie

Wanneer je onder behandeling bent in de ggz bij een specialist, valt lichttherapie bij depressie onder de basisverzekering. Tijdens deze behandeling wordt je dan meestal 1 week dagelijks 45minuten blootgesteld aan wit licht door voor een lamp te zitten. Deze lampen worden daglichtlampen of lichttherapielampen genoemd. Mocht je geen diagnose voor (winter)depressie hebben, maar toch gebruik willen maken van lichttherapie, dan kun je dit ook thuis doen. Er zijn verschillende daglichtlampen en daglichtbrillen op de markt die net zo goed werken als de lampen van het ziekenhuis. De beste daglichtlampen voor thuis hebben we voor je op een rij gezet, net als de top 3 daglichtbrillen.

 

 

Kortom, lichttherapie wordt zowel voor huidproblemen als bij depressie vergoed, mits je een diagnose hebt en je in behandeling bent bij een medisch specialist. De zorg valt dan onder geneeskundige zorg in het ziekenhuis. Het ziekenhuis kan je overigens ook lampen meegeven waar je thuis mee aan de slag kunt. Ben je niet onder behandeling voor depressie? Dan kun je daglichtlampen en daglichtbrillen voor thuisgebruik ook zelf aanschaffen.

Over innovatieve oplossingen waarmee je lichttherapie in huis kunt halen, lees je meer in de artikelen over lichttherapie. Daar lees je overigens niet alleen een hoop over deze vormen van therapie, maar ook over infraroodtherapie en meer.