Hoortoestellen, ringleidingen en bluetooth
Met een hoortoestel hoor je beter, dat is logisch. Maar de gehoorapparaten van tegenwoordig kunnen zoveel meer. De instellingen die deze kleine apparaatjes tegenwoordig hebben zijn ingenieus. Ze onderdrukken oorsuizen en ruis, je kunt ze met bluetooth aan allerlei apparaten koppelen en verbinding maken met ringleidingen. Lees hier hoe het werkt!
Ringleiding voor thuis en buiten de deur
Je hebt ze vast wel eens gezien, de stoelen in de vorm van een ei op een vliegveld of de kubus in een kantoor waar je rustig kunt overleggen of een boek kunt lezen zonder gestoord te worden door lawaai van buiten deze ruimte. Hier is gebruikt gemaakt van de zogenaamde ringleiding. Bij een ringleiding wordt met behulp van een stroomsturende versterker en een kabel (‘dovenlus’) een magnetisch veld gegenereerd dat het achtergrondgeluid wegfiltert.
Ringleidingen worden onder andere aangelegd in theaters en kantoren, maar je kunt een ringleiding ook voor thuis gebruiken. Je kunt een ringleiding installeren om bijvoorbeeld je werkkamer of tv-kamer af te schermen van achtergrondlawaai, maar je kunt ook een persoonlijke ‘cocon’ creëren. Wanneer je een hoortoestel hebt, hang je hiervoor een ontvanger, de neklus, om je hals en zet je het hoortoestel op standje ‘T’ of ‘M/T’. Je sluit daarmee je hoortoestel als het ware aan op de ringleiding. Deze standen werken ook wanneer je een ringleiding in een kamer hebt aangelegd of wanneer je in een theater bent waar een ringleiding aanwezig is.
Hoortoestellen met Bluetooth
Hoortoestellen met een bluetooth functie kun je aan andere apparaten koppelen die ook bluetooth hebben. Denk daarbij aan de smart tv’s, smartphones en tablets. Achtergrondlawaai wordt dan niet weggefilterd zoals bij een ringleiding, maar je ontvangt het geluid wel rechtstreeks in je oor, onbevuild. Het geluid wordt onderweg dus nergens door gestoord en je kunt, binnen een bepaalde range, ook nog eens lekker door huis lopen en toch je muziek luisteren of het nieuws volgen. Wanneer je hoortoestel over een directe koppeling beschikt, kun je direct koppelen. Zo niet, dan kun je een indirecte koppeling maken met een draadloze streamer.
Hoortoestellen en streamers
Streamers zijn apparaatjes die het geluid van bijvoorbeeld je tv of je smartphone naar je gehoorapparaat doorstuurt (streamt). Dit gaat via Bluetooth. Je hoortoestel verbind je zo direct met het apparaat waar je naar wilt luisteren. Bij de meeste hoorapparaten worden de microfoons ook nog eens automatisch uitgeschakeld wat het nog makkelijker maakt om geconcentreerd naar één ding te luisteren. Er zijn in principe drie typen streamers: TV streamer, GSM / Smartphone streamer en microfoon streamer. De meeste merken hoortoestellen hebben een streamer die een combinatie biedt van deze drie typen streamers. Wel heeft vaak elk merk zijn eigen streamer. Bij het wisselen van merk hoortoestel moet je hier dus rekening mee houden.
Zoals je ziet kun je een hoop meer met je hoortoestel dan alleen beter horen. Ze worden ook steeds geavanceerder en je kunt er steeds meer mee. De meer geavanceerde gehoorapparaten worden echter niet altijd vergoed door je zorgverzekeraar. Deze vallen meestal in een specifieke categorie hulpmiddelen die je zelf moet betalen. Meer weten? Lees dan hier meer over de vergoeding van hoortoestellen.