Verschillende soorten Gehoorverlies
Wanneer je minder goed hoort, kan dat verschillende oorzaken hebben. En zoals met alles is voor elk probleem weer een andere oplossing. Het oor bestaat uit drie delen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. De plek waar de schade of de obstructie zit, bepaalt het gehoorprobleem. In principe bestaan er drie soorten gehoorverlies:
- Conductief gehoorverlies (geleiding): obstructies of schade in het buiten- of middenoor, zoals vocht, oorsmeer of tumoren. Het trommelvlies kan een perforatie hebben of verdikt zijn. of gehoorbeentjes kunnen zijn aangetast of losgeraakt en de stijgbeugel raakt soms vastgegroeid (otosclerose).
- Perceptief gehoorverlies: beschadiging aan binnenoor zenuwen en haarcellen door o.a. ouderdom, teveel hard geluid of medicatie zoals chemotherapie. Een veel voorkomend neveneffect van de perceptieve slechthorendheid is oorsuizen (tinnitus).
- Gemengd gehoorverlies: combinatie van perceptief en conductief gehoorverlies.
- Centraal gehoorverlies: Dit treedt op wanneer het probleem niet in het oor zelf ligt, maar eerder in de auditieve zenuwbanen of in de auditieve cortex van de hersenen. Het kan leiden tot problemen met het begrijpen of verwerken van geluid, zelfs als de geluidsinvoer normaal is.
Conductief gehoorverlies
Conductief (geleidings-)gehoorverlies kan op verschillende manieren worden opgelost. Als opgehoopt oorsmeer de boosdoener is, kan dat verwijderd worden door bijvoorbeeld het oor uit te spuiten. Een operatie behoort ook tot de opties wanneer de obstructie van andere aard is. Afhankelijk van de oorzaak van het gehoorverlies kan worden behandeld door middel van een beluchtingsbuisje, een operatie aan het trommelvlies of een operatie aan de gehoorbeentjes. In dat geval wordt soms een middenoorprothese of stijgbeugelprothese gebruikt om het gehoor te verbeteren. In acute gevallen, bij bijvoorbeeld een ontsteking, kan medicatie worden ingezet.
Perceptief gehoorverlies
De oplossing van ‘perceptief gehoorverlies’, is meestal een hoortoestel of een tinnitus maskeerder (wanneer er sprake is van oorsuizen). Veel hoortoestellen hebben een tinnitusmaskeerder ingebouwd waardoor de losse maskeerders langzaamaan verdwijnen. Soms is een hoortoestel alleen echter niet genoeg om in rumoerige ruimtes tv te kijken, in een theater de voorstelling te volgen of een telefoongesprek te houden. Daarvoor hebben veel hoortoestellen gelukkig een aantal handige instellingen en functies. Een cochleair implantaat is ook altijd nog een optie wanneer een hoortoestel niet voldoende is om het gehoorverlies te compenseren.
Centraal gehoorverlies:
Bij centraal gehoorverlies werken voorgenoemde hulpmiddelen en ingrepen niet. Er is immers niet echt iets ‘fysiek’ mis met het oor of de gehoorgang. Het probleem ligt dieper, bij het verwerken en begrijpen van geluid (en daarmee ook taal). De behandelings hiervan is daarom gericht op het verbeteren van het begrip en de verwerking van geluid auditieve revalidatie en om mensen te helpen omgaan met de cognitieve aspecten van gehoorverlies.
Elke vorm van gehoorverlies kent dus ander oorzaken en andere oplossingen. Aan sommige dingen kun je niets doen, maar om onnodige gehoorschade te voorkomen kun je wel goed op hygiëne letten en geluidsschade beperken. Dat kan bijvoorbeeld door het dragen van oordopjes of gehoorbeschermers wanneer je ergens komt waar veel lawaai is: op je werk of bij een festival bijvoorbeeld. Ook je oren goed reinigen op de juiste manier is verstandig. Raadpleeg altijd je (huis)arts wanneer je kampt met gehoorverlies. Die stuurt je door, spoelt je oren (veilig) uit of denkt met je mee over oplossingen!