De beste e-readers top 3!

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 15:45
de beste e-reader ereader Kobo

Wanneer je wat slechter gaat zien, denk je er misschien al snel aan om een bril te kopen. Maar of je nou wel of geen bril hebt, om te lezen heb je soms wat extra hulp nodig. Hiervoor bestaan verschillende leeshulpmiddelen, maar heb je al eens gedacht aan een e-reader? In dit artikel leg ik uit wat een e-reader is en we lichten er 3 uit die bij de beste e-readers van het moment horen: de Kobo Libra 2 van 7 inch, de Kobo Sage van 8 inch en de Pocketbook e-reader Verse.

EreadersEreaders

Merken e-readers

Ga je op internet zoeken naar de beste e-reader, dan kom je al snel uit bij de e-readers van het merk Kobo. Dit merk is al jaren marktleider in Nederland en werkt samen met Bol.com. Je kunt e-books en luisterboeken kopen en op deze e-readers zetten, maar je kunt zo ook ‘lenen’ in de bibliotheek van Kobo. Hiervoor moet je dan wel een Kobo Plus abonnement afsluiten.

Inmiddels zijn er ook een aantal andere merken die het goed doen, zoals Kindle van Amazon, Pocketbook of Onyx Boox. Nadeel van de Amazon Kindle is dat boeken van Bol.com hier niet op te lezen zijn, maar Amazon biedt gelukkig zelf een groot scala aan e-books en luisterboeken. Mocht je hier eens naar willen kijken dan is de Kindle Paperwhite met zijn 6,8 inch en 8GB opslag een prima e-reader.

Het merk Onyx Boox biedt exclusieve producten in het topsegment. Hoewel dit hartstikke mooie en multifunctionele e-readers zijn waarmee je veel meer me kunt dan boeken lezen, zijn ze naar mijn mening iets aan de prijzige kant voor als je er alleen boeken op gaat lezen of afspelen. Het zijn ware minicomputers.

De e-readers van het merk Pocketbook lijken zich meer in het segment van Kobo te begeven en ook in Nederland de concurrentie met de marktleider aan te gaan. Zowel qua prijs als functionaliteiten lijken de merken op elkaar en daarom hebben we in de top 3 de bestseller van het merk meegenomen.

 

Wat is de beste e-reader?

Hoewel er inmiddels ook een aantal andere merken in de toplijstjes van onder andere onderzoeken van de Consumentenbond, RADAR en Tweakers verschijnen, blijven de Kobo e-readers steevast in de top staan. Daar kunnen we niet omheen. Zelf hebben we thuis de Kobo Libra 2 van 7 inch en deze hoort wat mij betreft ook op nummer 1 in de top 3 lijst. Zoek je naar een iets grotere e-reader, dan is de Kobo Sage van 8 inch een echte topper. Beide e-readers hebben een hoop functionaliteiten die het lezen makkelijker en plezier maken. De (verassende) nummer 3 in deze lijst is de Verse ereader van het merk Pocketbook.

 

Kobo Libra 2 ereader

Met een gewicht van slechts 215 gram en een opslagcapaciteit van 32 GB, biedt De Kobo Libra 2 e-reader ruimte voor wel 24.000 boeken in een handig 7-inch formaat. Met ingebouwde schermverlichting en een batterijduur van wekenlang, is de Kobo Libra 2 perfect voor langdurig leesgenot, zelfs bij fel zonlicht. Het 7-inch scherm zorgt voor optimaal leescomfort, terwijl het water- & stofbestendige ontwerp ervoor zorgt dat je overal kunt lezen. Daarnaast kun je met de Kobo Libra 2 luisterboeken afspelen dankzij de Bluetooth® ondersteuning. De matte afwerking van het scherm maakt het mogelijk om te lezen in zonlicht zonder hinderlijke weerkaatsing, terwijl ComfortLight PRO blauw licht vermindert voor minder vermoeide ogen. Met een IPX8-beoordeling is de e-reader waterdicht tot twee meter diepte.

kobo libra 2 clare ereader

Voordelen:

 • Lichtgewicht en draagbaar
 • Grote opslagcapaciteit voor duizenden boeken
 • Lange batterijduur voor langdurig leesplezier
 • Water- & stofbestendig ontwerp
 • Ondersteuning voor luisterboeken met Bluetooth®

Nadelen:

 • Geen directe vermelding van schermresolutie
 • Geen integratie met audioboekabonnementen

Kobo Sage ereader

De Kobo Sage e-reader is perfect voor het maken van notities en luisteren naar je favoriete audioboeken. Met het HD E Ink Carta 1200-touchscreen en ComfortLight PRO schermverlichting biedt de Kobo Sage een uitzonderlijk contrast voor een optimale leeservaring. De e-reader heeft een schermgrootte van 8 inch (20,3 cm), een opslagcapaciteit van 32 GB (tot 24.000 boeken), en is voorzien van schermverlichting. Met een batterijduur van wekenlang*, water- & stofbestendigheid en een gewicht van 240,8 gram is de Kobo Sage zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien biedt het de mogelijkheid tot afspelen van luisterboeken en is het compatibel met de Kobo Stylus voor het maken van notities** (**Kobo Stylus apart verkrijgbaar, niet inbegrepen). De afmetingen zijn (b x h x d): 160,5 x 181,4 x 7,6 mm.

kobo sage ereader

Voordelen:

 • ComfortLight PRO schermverlichting voor optimale leeservaring
 • Grote opslagcapaciteit voor duizenden boeken
 • Draadloze Bluetooth® ondersteuning voor luisterboeken
 • Mogelijkheid tot maken van handgeschreven notities
 • Water- & stofbestendig ontwerp

Nadelen:

 • Kobo Stylus apart verkrijgbaar
 • Beperkte functionaliteit bij PDF's met Digital Rights Management

Pocketbook Verse e-reader

De PocketBook ereader Verse is een compacte en lichtgewicht (slechts 182 gram) 6-inch e-reader boordevol indrukwekkende functies voor een zorgeloze leeservaring. Het 6-inch HD touchscreen met E Ink Carta™-technologie biedt een comfortabele leeservaring vergelijkbaar met een echt boek, met perfecte helderheid en leesbaarheid in elk licht. Pas eenvoudig de schermhelderheid en kleurtemperatuur aan met SMARTlight-technologie, zelfs 's nachts. Met een batterijduur tot een maand en ondersteuning voor 25 bestandsformaten en Adobe DRM, biedt de Verse een ongeëvenaarde leeservaring. De PocketBook Verse heeft 8 GB intern geheugen en een geheugenkaartsleuf die tot 128 GB ondersteunt. Volop leesruimte dus! Op de ereader zijn tevens 11 voorgeïnstalleerde woordenboekente vinden en je kunt er nog eens 42 extra taalcombinaties gratis op downloaden.

pocketbook verse e-reader

Voordelen:

 • Comfortabel 6-inch HD touchscreen met E Ink Carta™-technologie
 • SMARTlight-technologie voor aanpassing van schermhelderheid en kleurtemperatuur
 • Lange batterijduur tot een maand
 • Lichtgewicht en slank ontwerp, perfect voor onderweg
 • Ondersteuning voor 25 bestandsformaten en Adobe DRM

Nadelen:

 • Geen directe vermelding van schermresolutie
 • Geen water- en stofbestendigheid

Wat is een e-reader?

De Wikipedia-definities van een e-reader luidt als volgt: ‘Een e-reader of e-boeklezer is een draagbaar elektronisch apparaat om digitaal opgeslagen tekst te kunnen lezen’. Het is in feite een elektronische boekenlezer waarop je elektronische boeken, oftewel e-books, kunt lezen. E-readers lijken op tablets, maar ze zijn speciaal ontworpen om boeken op te lezen. Ze zijn ten opzichte van een tablet minder (of niet) geschikt om mee op het internet te browsen of om apps op te downloaden. Daarentegen zijn e-readers veel beter geschikt om boeken op te lezen of zelfs luisterboeken mee te ‘luisteren’. De schermen hebben meestal achtergrondverlichting, zodat het scherm net zo rustig voor je ogen is als een gewoon boek. Ook hebben de beter e-readers een functies die het lezen makkelijker kunnen maken.

 

Mocht je je e-books en luisterboeken liever op een tablet lezen of luisteren? Kies dan voor een seniorentablet. De naam doet wellicht vermoeden dat er een bepaalde leeftijdseis zit aan deze tablets, maar dat is helemaal niet zo. Seniorentablets hebben grotere en duidelijkere pictogrammen, grotere knoppen en een overzichtelijkere lay-out. Daarnaast bieden ze extra mogelijkheden voor mensen die moeite hebben met lezen, zoals: een voorleesfunctie, inzoomfunctie en kleuren met een groot contrast. Zeker een goede alternatieve optie voor een e-reader geschikt voor als je slechtziend bent, maar toch iets meer functies zoekt dan de e-reader kan bieden.

 

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een e-reader?

Maar goed, in deze blog hebben we het over de e-reader en niet over tablets. Wanneer je een e-reader gaat kopen, wil je vast weten waar je dan op moet letten. Natuurlijk is de prijs hierin belangrijk, maar je wilt ook waar voor je geld. Als je op Bol.com, gaat kijken vind je op moment van schrijven de goedkoopste e-reader van het merk Denver voor iets meer dan 70,- euro en de duurste is momenteel de ONYX - BOOX Max Lumi2 van bijna 880,- euro. Deze laatste is in feite ook geen pure e-reader, maar een e-reader, tablet en notebook ineen met een groot scherm waar je op kunt werken, grafische vormgeving kunt doen en meer.

 

Als je echt op zoek bent naar een pure e-reader en je ziet wat slechter, dan wil je dat het scherm groot genoeg en rustig voor je ogen is. Schermverlichting op de achtergrond is daarbij essentieel en ook als je (buiten) in de zon leest, wil je dat het zonlicht je leesplezier niet beperkt. Een matte afwerking van het scherm zorgt ervoor dat het zonlicht niet weerkaatst en je gewoon rustig kunt lezen. Naast deze functionaliteiten hebben sommige e-readers ook enkele instellingen die het lezen makkelijker maken, zoals: een instelling voor grote letters, een donkere modus en de mogelijkheid om het OpenDyslexic-lettertype in te stellen voor wanneer je dyslexie hebt.

EreadersEreaders

Mocht het met al deze functies toch niet meer goed lukken om te lezen, dan is het natuurlijk fijn dat je e-reader de functie heeft om luisterboeken af te spelen, zodat je met je e-reader alsnog plezier kunt hebben van alle boeken die je graag wilde lezen. Naast deze functies die de leeservaring prettig maken, is het natuurlijk ook fijn dat je genoeg boeken op je apparaat kunt zetten en de batterij lang mee gaat. Ook wil je dat je e-reader niet te veel wilt en lees je graag op het strand of aan het zwembad, dan is het maar al te fijn als je e-reader ook waterdicht is. Kortom, afhankelijk van wat je nodig hebt let je bij het kopen van een e-reader naast de prijs op:

 

 • Schermverlichting / achtergrondverlichting
 • Matte afwerking van het scherm tegen de zon
 • De grootte / afmetingen van het scherm
 • Leesinstellingen: donkere modus, grote letters of dyslexie
 • De opslagcapaciteit, het aantal GB
 • De batterijcapaciteit (de meesten gaan wekenlang mee op 1 volle batterij)
 • Gewicht
 • Waterbestendigheid / Waterdichtheid

 

Hopelijk maakt dit artikel de keuze voor een e-reader wat gemakkelijker. Met de ereaders van Kobo zit je eigenlijk altijd wel goed, maar er zijn ook enkele goedkopere en gelijkwaardige opties die het hartstikke goed doen. Kijk vooral naar de prijs, de batterijduur, schermverlichting en het type bestanden dat de e-reader kan lezen. Mocht dit het toch niet voor je zijn, dan is een seniorentablet ook altijd nog een goede optie!