Antislip: 5 toepassingen voor thuis

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 14:38

Antislip toepassingen voor in huis

Ben je wat minder mobiel? Bang om te vallen? Maak thuis wonen dan iets veiliger met een antislip oplossing. Antislip producten komen in vele soorten en maten en ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik de meest populaire antislip producten voor in huis.


Antislipmat

De antislipmat is wellicht de  meest bekende antislipoplossing. Antislipmatten die geheel van rubber of kunststof zijn gemaakt met zuignappen worden in de douche (cabine) of in het bad gebruikt. Deze matten worden ook wel douchemat of badmat genoemd. Matten met een stoffen bovenkant en een rubberen onderkant leg je op de vloer van de badkamer of het toilet. Dit zijn bij uitstek plekken waar de vloer glad en nat kan zijn en waar je makkelijker kunt vallen. Wanneer je met natte voeten uit de douche of uit het bad stapt en bij het opstaan van het toilet heb je gewoonweg minder grip op de ondergrond.

Een antislipmat is dus een mooie oplossing om uitglijden en vallen te voorkomen. Deze matten vind je in alle soorten, maten en prijzen. Als je op zoek bent naar een goede antislipmat voor in de douche, het bad of voor op de vloer van je badkamer of toilet, dan kun je eens kijken naar de matten van het merk Pasper en de matten van Sealskin. Deze badmatten en douchematten komen in de meeste toplijstjes voor en de reviews zijn eigenlijk altijd positief.

Een antislipmat is dus een mooie oplossing om uitglijden en vallen te voorkomen. Deze matten vind je in alle soorten, maten en prijzen. Als je op zoek bent naar een goede antislipmat voor in de douche, het bad of voor op de vloer van je badkamer of toilet, dan kun je eens kijken naar de matten van het merk Pasper en de matten van Sealskin. Deze badmatten en douchematten komen in de meeste toplijstjes voor en de reviews zijn eigenlijk altijd positief.

Het is ook mogelijk om tapijten of vloerkleden voor in de woonkamer of slaapkamer met een antislip toepassing te krijgen. Wanneer je echte al reguliere vloerkleden in de woon- en slaapkamer hebt liggen, kun je deze ook slip-proof maken door er een antislip onderkleed onder te leggen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit wel enige ergernis kan opwekken wanneer je het huis gaat poetsen en je de vloerkleden uit de weg wilt ruimen. De antislip ondermat komt dan vaak los, valt weer op de grond en deze moet je vervolgens weer netjes en nauwkeurig onder het vloerkleed plaatsen. Ook wanneer je ze niet goed onderhoudt, kunnen ze broos worden, scheuren en/of hun antislipfunctie verliezen.

 

Antislip voor de trap

De trap kan soms ook erg glad zijn en je glijdt er zo op uit. Wanneer je de trap niet hebt bekleed met tapijt, kun je een trap met een aantal simpele ingrepen een stuk veiliger maken. Op de treden kun je bijvoorbeeld antisliptape of antislip rubberstrips of rubberbolletjes plakken. De rubbertape lijkt op een strip schuurpapier en de rubberstrips of rubberbolletjes herken je vast wel van trappen in openbare ruimten zoals een ziekenhuis of het gemeentehuis. Je moet dit wel zorgvuldig doen, want door het traplopen kunnen de tape of de rubbers nogal slijten en loskomen.

 

Wil je de hele trap antislip maken, dan kan dat ook. Je kunt de trap schilderen met speciale antislip verf of wanneer je de trap met gewone verf gaat aanpakken, kun je heel fijn zand door de verf mengen. Hoewel deze methoden zeer effectief zijn, kan het soms wat ongemakkelijk aanvoelen wanneer je met je sokken de trap oploopt. Doordat de trap volledig antislip is gemaakt, schuif je er ook niet meer overheen met je sok, waardoor je als het ware een beetje met je sok blijft hangen. Tot slot is het ook wat lastiger om de trap goed schoon te maken met een doek. Je glijdt met je schoonmaakdoek simpelweg niet meer zo gemakkelijk over je traptreden.

 

Antislip vloer

Geen losse vloerkleden of matten maar toch je vloer antislip maken? Dat kan. Je kunt de hele vloer of gedeeltes van de vloer in praktisch elke ruimte antislip maken. Dit wordt vaker toegepast in badkamers en toiletten. Je kunt tegels (laten) leggen die een ruwe bovenkant hebben of een vloer met structuur laten gieten. Deze oplossingen zijn vrij prijzig en je moet er goed over nadenken. Een volledige antislip vloer heeft ook wel onderhoud nodig. Dweilen zal wat lastiger gaan doordat de structuur de dweil als het ware tegenhoudt. Iets anders waar je op moet letten is dat je op een antislipvloer weliswaar niet uitglijdt, maar toch op een andere manier kunt vallen. Soms is een beetje schuiven met je voet helemaal niet erg. Dat hoort bij een natuurlijk loopje. Wanneer de antislip vloer dit schuiven tegenhoudt, zou je bijvoorbeeld kunnen struikelen. Dit geldt ook voor wanneer je met voorwerpen over de grond wilt schuiven. Dat gaat dan ook lastiger.

Antislip Spray

Antislipspray is een vrij betaalbare oplossing voor als je specifieke oppervlakken antislip wilt maken. Deze sprays kunnen vaak op zowel tegels, hout en zelfs metaal worden toegepast. Je kunt er bijvoorbeeld je trap, een deel van de badkamervloer handgrepen van keukenkastjes of steunbeugels mee behandelen, waardoor je niet met matten, plakstrips of dure antislipvloeren in de weer hoeft. De meeste sprays gaan jarenlang mee en de oppervlakken kun je gewoon reinigen zonder dat de coating eraf gaat.


Antislip sokken

Tot slot, de antislip sokken. Sokken met rubberen nopjes of een volledig rubberen zool, je kent ze wel. Ze voorkomen uitglijden in huis en ze zitten vaak ook nog eens erg comfortabel. Je moet er wel aan denken dat je met deze sokken niet makkelijk in je schoenen glijdt. Ze zijn dan ook vooral bedoelt om binnen mee te lopen en te gebruiken als ‘huissokken’. Een bekend merk voor antislipsokken is Falke. Bekijk hier alle Falke antislipsokken op Bol.com.