(Medische) Hulpmiddelen en Zorgtechnologie

Medische hulpmiddelen zijn ontworpen om het welzijn en de zelfstandigheid van ouderen te bevorderen. Of je nu op zoek bent naar innovatieve mobiliteitshulpmiddelen, slimme apparaten of comfortabele ergonomische oplossingen, er is een breed scala aan hulpmiddelen beschikbaar om de kwaliteit van leven te verbeteren. Ontdek hoe deze medische hulpmiddelen niet alleen de fysieke gezondheid ondersteunen, maar ook een positieve impact kunnen hebben op de algehele levenservaring. Lees vooral onze informatieve blogartikelen om meer te weten te komen over de diverse toepassingen en voordelen van medische hulpmiddelen voor ouderen.


beste lichtgewicht rollator

De top 3 Lichtgewicht rollators

Op zoek naar de beste lichtgewicht rollator? Ontdek alles over de Nitro, Quatro en de Topro Troja rollators ...

beste seniorensmartphone, seniorentelefoon

De 3 beste senioren smartphones

Senioren Smartphones zijn eenvoudig, maar toch geavanceerd. Je kunt er alles mee wat je met een normale ...

antislip, antislipmatten

Antislip toepassingen voor thuis

Er zijn vele antisliptoepassingen voor in huis. De antislipmat is misschien de bekendste maar er zijn ...


Welke (medische) hulpmiddelen zijn er?

Medische hulpmiddelen en medische technologie worden vaak in één adem genoemd en de producten die hieronder vallen hebben ook overeenkomsten. Niet alle medische hulpmiddelen en technologieën zijn echter voor thuisgebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld om MRI-apparaten, apparatuur voor thuisdialyse, diagnostische tests in het laboratorium en chirurgisch materiaal. Wanneer we spreken over de ‘hulpmiddelenzorg’ hebben we het over onder andere zoals rollators, incontinentiemateriaal en aanpassingen aan huis.

Mobiliteit & Bewegen

Wanneer je merkt dat je slechter ter been wordt is dat erg vervelend. Niet alleen kunnen bepaalde klachten veel ongemak en/of pijn veroorzaken, ook je mobiliteit gaat achteruit. Dit kan ten gevolg hebben dat je wereld een stuk kleiner wordt. Zelf een ommetje maken, op bezoek gaan of een tripje maken wordt dan steeds lastiger. Gelukkig zijn er een hoop (medische) hulpmiddelen die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals een rollator, een scootmobiel of steunkousen. Voor wie wat minder hulp nodig heeft bij het lopen is een wandelstok wellicht een idee en voor binnenshuis kan voor sommige mensen een trippelstoel (stoel met wieltjes) misschien al genoeg zijn.

Wonen (& Slapen)

We wonen steeds langer thuis en daar zijn soms wat aanpassingen voor nodig. Niet alleen voor het woongemak, maar ook voor de veiligheid. Wanneer alles wat minder gaat doordat je slechter kunt lopen, vergeetachtiger wordt of gewoonweg minder fit bent, is het natuurlijk fijn dat je zo prettig en veilig mogelijk thuis kunt (blijven) wonen. Het veiliger en comfortabeler maken van je huis kan gelukkig met vele hulpmiddelen. Sta-op-stoelen helpen je gemakkelijker uit je stoel komen, hoog-laagbedden maken het in en uit bed komen gemakkelijker en verschillende soorten domotica (sensoren) maken het thuis wonen stukken veiliger. Ook kunnen antisliptoepassingen, steunbeugels en drempelhulpen ervoor zorgen dat je gemakkelijker en veiliger in je eigen huis beweegt. Tot slot, er moet ook elke dag gegeten worden en met een beperking kan dat soms behoorlijk lastig zijn. Gelukkig is daar ook aan gedacht door de ontwikkelaars van medische hulpmiddelen. Diverse keukenhulpen en kookhulpmiddelen zoals aangepast bestek kunnen bij een beperking het bereiden of eten van maaltijden en het drinken uit een glas of beker toch mogelijk maken.

Communicatie (& Alarmering)

Hulpmiddelen die communiceren gemakkelijker maken, vallen ook wel onder de zorgtechnologie. Voorbeelden van communicatiemiddelen zijn onder meer de speciaal voor ouderen ontwikkelde seniorentelefoons en seniorentablets. Voor de veiligheid bestaan er diverse systemen met (persoons)alarmering en GPS trackers om in gevallen van nood snel de alarmdiensten of andere hulp in te kunnen schakelen. De hoortoestellen mogen in deze categorie natuurlijk niet ontbreken. Deze hulpmiddelen worden steeds moderner en onzichtbaarder en kennen tal van functies waarmee je ze op allerlei apparatuur kunt aansluiten. Er is nog veel meer, maar het laatste wat we in deze korte beschrijving noemen zijn de e-readers die niet per se een hulpmiddel zijn, maar het lezen en luisteren van boeken voor slechthorenden en slechtzienden een stuk gemakkelijker kan maken.

Verzorging

Voor de persoonlijke verzorging en hygiëne bestaan er ook genoeg hulpmiddelen die het leven een stukje prettiger kunnen maken. Incontinentiemateriaal is wellicht het meest bekende hulpmiddel binnen dit thema, maar medicijndoosjes en allerlei hulpmiddelen om het lichaam te verzorgen, steunkousen aan te trekken of makkelijker te douchen zijn allemaal voorbeelden van hulpmiddelen voor de persoonlijke verzorging.

 

Worden (medische) hulpmiddelen vergoed?

Het staat iedereen natuurlijk vrij om (medische) hulpmiddelen zoals een rolstoel of sensoren voor in huis zelf aan te schaffen en daar zelf voor te betalen. Een hoop hulpmiddelen voor thuis worden echter vergoed door:

  • de zorgverzekeraar, vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw)
  • de gemeente, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet
  • het Zorgkantoor vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) vergoed.

 

De zorgverzekeraar, de gemeente en het zorgkantoor noemen we ook wel de ‘loketten’. Bij de zorg die u nodig heeft, hoort een bepaalde indicatie. Dat kan bijvoorbeeld een Wlz-indicatie of een Wmo-indicatie zijn. Welke partij uw zorg regelt of bij welke partij u een PGB wil aanvragen is afhankelijk van welk type zorg u nodig heeft en welke indicatie u heeft gekregen. Zo vallen hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, verzorging en revalidatie onder de Zvw en hulpmiddelen om langer thuis te (kunnen) blijven wonen onder de Wmo. Wanneer het om hulpmiddelen voor intensieve langdurige zorg thuis gaat, worden ze via de Wlz vergoed.

 

Zelf zorg kiezen met een PGB

Zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten hebben voor hulpmiddelen vaak afspraken gemaakt met (een aantal) leveranciers. Toch is het ook mogelijk om een hulpmiddel vergoed te krijgen bij een leverancier waar geen contract mee is afgesloten. Hiervoor kunt u afhankelijk van uw indicatie bij de zorgverzekeraar, het zorgkantoor of de gemeente een Persoonsgebonden Budget (pgb) aanvragen. Met een pgb kunt u zelf kiezen waar u uw hulpmiddel wilt kopen. Het aanvragen gaat bij elk loket net op een andere manier en de informatie die nodig is om een pgb toegekend te krijgen is bij elk loket net iets anders.

 

Dit is maar een greep uit alles wat er zoal aan hulpmiddelen voor thuis bestaat. Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je een uitgebreid overzicht van wat er zoal op de markt binnen de hulpmiddelenzorg.