Op deze pagina lees je alle artikelen op ST&ZORGWIJS over medische hulpmiddelen en zorgtechnologie. Zo ontdek je hier onder meer welke lichtgewicht rollators het beste zijn, lees je meer over het PGB en over wat verschillende hulpmiddelen en zorgtechnologie voor je kunnen doen!


Keukenhulpen: koken zonder beperkingen

Koken of een maaltijd bereiden is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Voor mensen met een lichamelijke beperking kan het gebruik van standaard keukengerei echter moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig zijn er veel keukenhulpen die speciaal zijn ontworpen om mensen met een (lichamelijke) beperking te helpen veilig en gemakkelijk een maaltijd te bereiden. Dit keukengereedschap is er meestal op gemaakt om voorwerpen niet weg te laten glijden, een betere grip te houden en om ergonomische ongemakken te verhelpen. Antislip, aangepaste handvatten en designs waar je met weinig inspanning toch genoeg kracht kunt zetten, zijn de meest voorkomende aanpassingen aan dit soort keukengerei. In dit artikel zetten we het meest bekende aangepaste keukengerei op een rij.

Lees meer »

E-books en luisterboeken op je e-reader: de grootste aanbieders!

Wanneer lezen wat lastiger wordt, zijn e-books en luisterboeken een ideale oplossing om toch van je boeken te kunnen genieten. Je leest of speelt ze gemakkelijk af op een e-reader, tablet of smartphone. In dit artikel vertellen we je alles over waar je deze e-books en luisterboeken kunt krijgen en welke e-readers hiervoor het beste geschikt zijn. In dit artikel lopen we langs een aantal van de grootste en bekendste aanbieders van e-books en luisterboeken.

Lees meer »

Top 3 meest innovatieve hoortoestellen

Als het gehoor in de loop der jaren achteruit gaat, is een hoortoestel mogelijk noodzakelijk. Ze zijn al lang niet meer zo log, groot en zichtbaar als vroeg. Tegenwoordig worden steeds innovatievere, vrijwel onzichtbare hoortoestellen gemaakt. De nieuwste hoortoestellen tal van slimme functies worden soms (deels) vergoed, maar in de vrije markt moet je ze zelf betalen. Dit zijn nu net wel de hoortoestellen met de meest geavanceerde opties zoals: aansluiting op slimme apparaten en je smartphone, ingebouwde ringleidingen en spraakbesturing. Alleen is het met zoveel aanbod lastig kiezen en de markt van gehoorapparaten is constant in ontwikkeling. Hieronder zetten we 3 toptoestellen voor je op een rij en verderop lees je meer over waar je op moet letten wanneer je een hoortoestel wilt kopen.  

Lees meer »

Een (online) gehoortest: zo werkt dat!

Hoor je wat minder goed? Dan is het mogelijk om bij de audicien een gehoortest aan te vragen. Dat is vaak gratis en het kan zowel bij de audicien als online. Lees hier alles wat je moet weten over en wat u kunt verwachten tijdens een (online) gehoortest.

Lees meer »

Tips en hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen

Wie wel eens steunkousen heeft aangetrokken, weet dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Het kost veel kracht, doordat de kous zo strak zit en van stug materiaal is gemaakt. Toch zijn de steunkousen belangrijk. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van oedeem, rusteloze benen of spataderen. De verschillende tips in dit artikel kunnen ervoor zorgen dat het aantrekken van de steunkousen een stuk gemakkelijker gaat en niet meer zo belastend is.

Lees meer »

3 handige leeshulpmiddelen voor slechtzienden

Wie niet goed kan zien, komt voor vele uitdagingen te staan. Soms kan een bril of lenzen helpen om beter te zien, maar bij sommige mensen helpt dit onvoldoende of helemaal niet. Er is sprake van slechtziendheid bij een zicht van minder dan 30% en als dit niet meer te corrigeren is met een bril of lenzen.

Lees meer »

Elektrische vouwfietsen: 2 populaire modellen!

Vouwfietsen zijn geweldig voor wie een compact, gemakkelijk te vervoeren vervoermiddel nodig heeft. Maar elektrische vouwfietsen voegen een extra niveau van gemak toe, waardoor je verder en sneller kunt reizen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Er zijn veel verschillende merken en types elektrische vouwfietsen, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor uw behoeften. In deze blog bekijken en vergelijken we twee populaire modellen elektrische vouwfietsen die momenteel op de markt zijn: de Hitway BK6 en de Windgoo B3. Lees verder om erachter te komen welke optie het beste bij jou past!

Lees meer »

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk in je eigen, vertrouwde huis wonen. Als traplopen dan niet meer goed lukt, kan een traplift een uitkomst bieden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een traplift, hoeveel kost het en wordt het vergoedt? In dit artikel willen we jou helpen bij al deze vraagstukken.

Lees meer »

Alles over wearables voor de mobiliteit: van smartwatch tot GPS-tracker

Draagbare technologie, ook wel wearables genoemd, zijn slimme apparaten en gadgets die op het lichaam gedragen worden en vaak via sensoren informatie van het lichaam verzamelen of informatie geven aan de persoon die de wearable draagt. Deze wearables kennen vele toepassingen, waaronder het verbeteren van de mobiliteit en het stimuleren om meer te bewegen. In dit artikel lees je alles over deze categorie wearables.

Lees meer »

Slim en veilig wonen met domotica!

Domotica is afgeleid van de woorden 'domus' (Latijn voor huis) en 'tica' (van automatica) en omvat alle technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en valdetectie tot slimme huishoudelijke apparaten en energieregelaars, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel duiken we dieper in op wat domotica precies is, wat je ermee kunt doen, en welke diverse domotica-oplossingen beschikbaar zijn.

Lees meer »

Altijd de juiste temperatuur met een slimme thermostaat

Domotica is technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en tot slimme huishoudelijke apparaten, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel zetten we de meest populaire merken voor slimme thermostaten waaronder Tado, Google Nest en Honeywell voor je op een rij en lees je meer over de voordelen van een slimme thermostaat.

Lees meer »

Wandelstok met LED-verlichting kopen? Bekijk deze modellen!

Wandelstokken kunnen een geweldig hulpmiddel zijn voor mensen die iets slechter ter been zijn. Je kunt gaan voor een simpele, praktische en veilige wandelstok, maar er is meer. Een hoop van deze wandelstokken hebben tegenwoordig handige snufjes die het lopen leuker, comfortabeler en vooral veiliger maken. Een wandelstok met LED-verlichting is uitermate geschikt om lopen in het donker veiliger te maken. In dit artikel lichten we drie wandelstokken met LED verlichting uit: de Safe Age wandelstok, de wandelstok van Care Control en eentje van Benson Care.

Lees meer »