Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

Meten is weten! En dat geldt ook voor je gezondheid. Als je om welke reden dan ook je gezondheid goed in de gaten moet houden, bestaan er gelukkig vele mogelijkheden om dat thuis zelf te doen. De meest bekende apparaten zijn misschien wel de bloeddrukmeters, de thermometers en de glucosemeters. Maar tegenwoordig kun je met verschillende wearables zoals de nieuwste smartwatches, activity trackers en sporthorloges ook een hoop gezondheidsgegevens bijhouden.

 

  • Bloeddrukmeters: met een bloeddrukmeter meet je vanzelfsprekend je bloeddruk. Er is echter een hoop te kiezen op het gebied van bloeddrukmeters. Belangrijk voor een betrouwbare meting is daarom om te kiezen voor een bloeddrukmeter die door de Hartsstichting goedgekeurd is.
  • Thermometers: met thermometers meet je de lichaamstemperatuur. Er zijn echter verschillende plekken op het lichaam waar je met verschillende soorten thermometers de lichaamstemperatuur kunt meten. De gewone staafthermometer meet het nauwkeurigst de lichaamstemperatuur. Oor- en voorhoofdthermometers werken met infrarood en meten ook zeer nauwkeurig, maar je zult hier een half graadje bij de meting op moeten tellen.
  • Glucosemeters: vooral voor diabetespatiënten (en zwangere vrouwen) kan het belangrijk zijn om je bloedsuikers (glucosespiegel) goed te monitoren. Er bestaat al innovatieve meetapparatuur die werkt met geïmplanteerde sensoren die op gezette tijden (Flash Glucose Monitoring (FGM)) of continu (Continue Glucose Monitoring (CGM)) de suikerspiegel meet. Deze apparaten worden (deels) vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht je hier niet voor in aanmerking komen en ‘gewoon’ moeten prikken, dan kan dat gemakkelijk met een meetsetje van de drogist.
  • Wearables: onder wearables verstaan we elektronische apparaten die je op je lichaam draagt en waar je vanalles mee kan doen. Smartwatches, sporthorloges en activity trackers vallen daar ook onder. Ze meten vaak niet alleen je sportprestaties, maar ook je bloeddruk, hartslag en meer.

 

Dit is maar een greep uit alles wat er zoal aan meetapparatuur voor thuis bestaat. ST&ZORGWIJS helpt je graag een stukje op weg als je op zoek bent naar meetapparaten om je gezondheid te monitoren. Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Artikelen

 

Lichaamstemperatuur meten? Dat doe je zo!

Bijna niemand ontkomt eraan in de wintermaanden: de griep. Je zult er niet elk jaar (evenveel) last van hebben, maar ooit krijg je het. Als je het eenmaal hebt kun je last krijgen van rillingen, spierpijn en koorts. Het is dan verstandig om je lichaamstemperatuur regelmatig te meten. Maar wat is nou de best manier om dat te doen? En welke thermometer kun je het beste gebruiken? In dit artikel zet ik op een rij hoe je kunt meten, welke thermometers er zijn en de voor- en nadelen van deze thermometers.

Lees meer »

Zelf je bloeddruk meten? Dat kan het beste met deze 3 bloeddrukmeters!

Je hart pompt zo’n 60 keer per minuut met grote kracht bloed door je lichaam. Deze kracht is nodig om het bloed alle belangrijke organen en weefsels te laten bereiken. Door de kracht waarmee je bloed wordt rondgepompt, ontstaat druk in je vaten: de bloeddruk. Bloeddruk kun je meten en het vertelt veel over je gezondheid. Een hoge bloeddruk voel je niet altijd, maar het vergroot wel de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig in de gaten te houden. Vanaf je 40ste levensjaar wordt geadviseerd om ieder jaar je bloeddruk te meten. Dat kun je  zelf doen, maar daar heb je wel een betrouwbare bloeddrukmeter voor nodig. De Omron bloeddrukmeters horen bij de merken die worden aangeraden door de Hartstichting en daarvan lichten we er 3 voor je uit:

Lees meer »

Glucose meten: hoe doe je dat (veilig)?

Op 14 november is het weer zover: Wereld Diabetes Dag! Deze dag staat vanzelfsprekend in het teken van diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. De Internationale Diabetes Federatie (IDF) stelt dat ongeveer 537 volwassenen tussen de 20-79 jaar met diabetes leven. Naar verwachting groeit dit aantal tot 2030 naar 643 miljoen en naar maar liefst 783 miljoen in 2045. In Nederland is diabetes een van de belangrijkste en meest voorkomende ‘volksziekten’. Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij! Voor veel diabetespatiënten is het belangrijk om de bloedglucosewaarden goed in de gaten te houden. In deze blog vind je informatie over diabetes en het meten en monitoren van je bloedglucose. We zetten ook 3 van de beste glucosemeters op een rij die je makkelijk online bij de drogist kunt bestellen. 

Lees meer »