Betrouwbare bloeddrukmeters

Je hart pompt zo’n 60 keer per minuut met grote kracht bloed door je lichaam. Deze kracht is nodig om het bloed alle belangrijke organen en weefsels te laten bereiken. Door de kracht waarmee je bloed wordt rondgepompt, ontstaat druk in je vaten: de bloeddruk. Bloeddruk kun je meten en het vertelt veel over je gezondheid. Een hoge bloeddruk voel je niet altijd, maar het vergroot wel de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig in de gaten te houden. Vanaf je 40ste levensjaar wordt geadviseerd om ieder jaar je bloeddruk te meten. Dat kun je  zelf doen, maar daar heb je wel een betrouwbare bloeddrukmeter voor nodig. De Omron bloeddrukmeters horen bij de merken die worden aangeraden door de Hartstichting.



Wat zijn normale bloeddrukwaarden?

Je bloeddruk bestaat uit 2 verschillende getallen. Je bovendruk (systole) en je onderdruk (diastole). De bovendruk is de druk op het moment dat je hart samentrekt en het bloed door je lichaam wordt gepompt. De onderdruk geeft de druk weer op het moment dat je hart ontspant.

 

Normaal gesproken is je bloeddruk zo rond de 120/80.  Een bovendruk van 120 of lager is ideaal, hiermee loop je namelijk het minste risico op hart- en vaatziekten. Zodra de bovendruk onder de 90 komt of wanneer de onderdruk onder de 60 komt, spreek je van een lage bloeddruk. Komt je bovendruk boven de 140 of je onderdruk boven de 90? Dan heb je een hoge bloeddruk. En als de bovendruk zelfs boven de 180 uitkomt of de onderdruk boven de 110, dan is er sprake van een ernstig verhoogde bloeddruk. Kort samengevat:

 

  • Goede bloeddruk: De bovendruk is tussen de 90 – 140 EN de onderdruk is tussen de 60 – 90.
  • Lage bloeddruk: De bovendruk komt onder de 90 OF de onderdruk komt onder de 60.
  • Hoge bloeddruk: De bovendruk komt boven de 140 OF de onderdruk komt boven de 90.
  • Ernstig verhoogde bloeddruk: De bovendruk komt boven de 180 OF de onderdruk komt boven de 110.

 

Nu is het nog niet zo erg als je één keer een hoge bloeddruk meet. Je bloeddruk wisselt continue. Bij een verhoogde bloeddruk doe je er goed aan om een week lang je bloeddruk in de ochtend en de avond te meten. Als je bloeddruk hoog blijft, dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Is je bloeddruk ernstig verhoogd? Dan is het beter om niet nog een week te wachten. Meet de bloeddruk nog 3 keer in het komende uur. Is je bloeddruk na 3 keer meten nog hoog, neem dan dezelfde dag nog contact op met je huisarts.

 

Wat is een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk (hypotensie) is meestal onschuldig. Je kunt er echter klachten van krijgen, zoals:

 

  • Duizeligheid
  • Licht of juist zwaar gevoel in het hoofd
  • Vlekjes/wazig zien
  • Vermoeidheid
  • Oorsuizen
  • Flauwvallen
  • Hoofdpijn

 

Hoe snel men last krijgt van bovenstaande klachten, wisselt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben hier al last van als de bloeddruk nog boven de 90/60 mmHg is. Als je veel klachten ervaart of vaak flauwvalt, doe je er goed aan om een bezoekje te brengen aan de huisarts. De oorzaak van een lage bloeddruk is vaak onbekend. Soms ontstaat een lage bloeddruk plotseling bij snel opstaan.

 

Wat is een hoge bloeddruk?

Van een hoge bloeddruk ervaar je lang niet altijd klachten. Toch kan het op de lange termijn wel degelijk ernstige gevolgen hebben. Zo heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk kan bloedvaten beschadigen. Achter deze beschadigingen hopen zich stofjes op, zoals cholesterol. Je bloedvaten worden hierdoor nauwer en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Ook moet de hartspier steeds harder werken om bloed door je nauwer wordende vaten heen te pompen. De hartspier wordt hierdoor stijver en dikker en je kunt last krijgen van hartfalen. Symptomen van een hoge bloeddruk op de korte termijn zijn:

 

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid
  • Rusteloosheid

 

Een hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl. Maar ook leeftijd, overgang, zwangerschap, erfelijkheid, nieraandoeningen of medicijnen kunnen oorzaken zijn. Bij een hoge bloeddruk is het belangrijk om te kijken of je leefstijlveranderingen kunt maken, zoals meer sporten en gezonder eten. Ook kan je arts ervoor kiezen om bloeddrukverlagers of cholesterolremmers voor te schrijven.

 

Zelf je bloeddruk meten: hoe doe je dat?

Zoals eerder benoemd is het belangrijk om regelmatig je eigen bloeddruk meten. Maar hoe doe je dit nou en hoe vind je een betrouwbare bloeddrukmeter? Daar gaan we hieronder op in.

Als je thuis je bloeddruk gaat meten, is het belangrijk om eerste ontspannen te gaan zitten. Zorg dat je een halfuur voor de meting geen inspannende dingen doet en geen koffie drinkt. Wanneer je ontspannen en rechtop zit volg je de volgende stappen:

 

  • Meet je bloeddruk aan de arm die je het minst gebruikt. Dus als je rechtshandig bent, dan meet je de bloeddruk aan je linker arm.
  • Ontbloot je bovenarm.
  • Plaats de bloeddrukband ongeveer 2 centimeter boven je elleboog en met het snoertje aan de binnenkant van je elleboog.
  • Leg je arm ontspannen op de leuning van de stoel of op tafel.
  • Zorg dat je niet praat tijdens de meting.
  • Noteer je meting op een briefje of in je mobiel. Zo kun je de volgende keer je meting vergelijken. Sommige bloeddrukmeters hebben ook een geheugenfunctie, zodat je oude metingen kan terugvinden.
  • Voer bij een afwijkende waarde de meting opnieuw uit na 1 minuut aan de andere arm.

 

Om ervoor te zorgen dat de bloeddrukmeter zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk meet is het van belang dat je de juiste manchetmaat neemt. De manchet moet goed aansluitenL  een te kleine band kan knellen en pijn gaan doen en een te grote band zorgt voor foutieve en te lage metingen (de bloeddruk lijkt lager dan hij daadwerkelijk is). Het is ook vaak mogelijk om een losse, passende bloeddrukband extra bij te kopen als de meegeleverde band niet past. Om te bepalen welke maat je nodig hebt, meet je de omtrek van de bovenarm en kiest de volgende maten: Small 12-22cm - Medium 22-32cm - Large 32-42cm - Extra Large 42-52cm.

 

Welke bloeddrukmeter kies jij?

Wil je thuis je bloeddruk meten? Dan is het belangrijk om een betrouwbare bloeddrukmeter te vinden. Het meest betrouwbare is een bloeddrukmeter die de bloeddruk aan je bovenarm meet. De hartstichting heeft een lijst opgesteld met betrouwbare bloeddrukmeters. Ook de consumentenbond heeft getest wat de meest betrouwbare bloeddrukmeters zijn. Als beste uit de test kwamen de bovenarm bloeddrukmeters van Omron. Wij raden je onderstaande bloeddrukmeters aan, op basis van het advies van de consumentenbond en de hartstichting, maar je kunt ook hier alle bloeddrukmeters die worden geadviseerd op bol (voorheen Bol.com) bekijken


Veelgestelde vragen (FAQ) over Bloeddrukmeters

  1. Wat is een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om de bloeddruk te meten. Het bestaat meestal uit een opblaasbare manchet die rond de arm wordt geplaatst en een apparaat dat de druk leest.

  1. Hoe werkt een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter werkt door de druk in de manchet op te pompen tot het punt waarop de bloedstroom stopt. Dan wordt de druk langzaam verminderd, terwijl de monitor de kracht en het ritme van de hartslag meet.

  1. Hoe nauwkeurig is een bloeddrukmeter?

Moderne bloeddrukmeters zijn over het algemeen zeer nauwkeurig, mits ze correct worden gebruikt en regelmatig worden gecontroleerd en gekalibreerd. De Hartstichting biedt een overzicht van betrouwbare bloeddrukmeters.

  1. Waar kan ik een bloeddrukmeter kopen?

Bloeddrukmeters zijn verkrijgbaar bij de meeste apotheken, medische winkels en online. Bij bol (voorheen Bol.com) vind je een breed assortiment aan bloeddrukmeters.

  1. Hoe gebruik ik een bloeddrukmeter?

Plaats de manchet op de juiste plaats op uw arm, volg de instructies van het apparaat voor het oppompen van de manchet en lees vervolgens de meting af.

  1. Hoe onderhoud ik mijn bloeddrukmeter?

Het is belangrijk om bloeddrukmeters schoon en droog te houden en om regelmatig te controleren op eventuele schade of slijtage. Het is ook aan te raden om het apparaat regelmatig te kalibreren om de nauwkeurigheid te waarborgen.