E-books en luisterboeken op je e-reader: de grootste aanbieders!

Gepubliceerd op 29 februari 2024 om 16:12

Wanneer lezen wat lastiger wordt, zijn e-books en luisterboeken een ideale oplossing om toch van je boeken te kunnen genieten. Je leest of speelt ze gemakkelijk af op een e-reader, tablet of smartphone. In dit artikel vertellen we je alles over waar je deze e-books en luisterboeken kunt krijgen en welke e-readers hiervoor het beste geschikt zijn. In dit artikel lopen we langs een aantal van de grootste en bekendste aanbieders van e-books en luisterboeken.

 

Wat is een e-book?

Een e-book is in feite een digitaal oftewel elektronisch boek dat je op een elektronisch apparaat kunt lezen. Dit apparaat kan een e-reader, tablet, smartphone of je laptop zijn. Deze e-books komen in verschillende bestandsformaten voor en niet elk apparaat is geschikt voor elk type bestand. Er zijn eigenlijk 5 verschillende bestandsformaten:

 

 • PFD: voornamelijk geschikt voor computers
 • ePUB (elektronische publicatie): ondersteund door vrijwel alle apparaten
 • AZW: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets
 • IBA: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets
 • MOBI: geschikt voor kleine e-readers, mobiele telefoons en tablets


De e-readers van Amazon Kindle werken alleen met AZW- en MOBI-bestanden, de Kobo e-readers met PDF, ePUB en MOBI bestanden en de Storytel e-reader werkt alleen met ePub-bestanden. Dit is dus belangrijk om te weten wanneer je een e-book koopt en je een e-reader van een van deze aanbieders hebt.

EreadersEreaders

Wat is een luisterboek?

Een luisterboek, ook wel audioboek of gesproken boek genoemd, is een opname van een geschreven boek. Tussen een luisterboek en een gesproken boek zit echter wel wat verschil. Bij een luisterboek wordt met verschillende stemmen en intonatie gesproken om het verhaal echt levendig te maken. Een gesproken boek wordt ingesproken door een neutrale stem waardoor de luisteraar zelf meer kan fantaseren en zich een voorstelling kan maken van waar het boek over gaat. In principe komen deze boeken allemaal in MP3 of MP4 formaat. Dit kun je gewoon downloaden op je e-reader, smartphone of tablet.

 

Waar koop ik mijn e-books en luisterboeken?

E-books en luisterboeken kun je ‘los’ kopen via bijvoorbeeld Bol.com of Amazon.nl. Vervolgens download je het bestand op je e-reader, tablet of smartphone en je kunt aan de slag. Let hier wel bij op voor welk type bestanden je e-reader geschikt is! In plaats van kopen, kun je ook e-books en luisterboeken ook 'lenen' uit een digitale bibliotheek. Hiervoor moet je wel een abonnement afsluiten. Kobo en Storytel zijn marktleider in Nederland wanneer het gaat om e-books en luisterboeken. Deze twee aanbieders bieden allen een abonnement voor e-books en/of luisterboeken en daarbij hebben ze ook hun eigen e-readers. Er zijn echter nog een aantal aanbieder van luisterboeken, waarmee je wellicht ook goed uit de voeten kunt. Hieronder vertellen we je alles over waar je e-books en luisterboeken kunt krijgen, met abonnement. Lees dus verderop meer over de grootste aanbieders van e-books en luisterboeken of ga direct naar:


Kobo Plus abonnement

Rakuten Kobo is de grootste en bekendste marktspeler op gebied van ereaders. Bij Kobo kun je vanzelfsprekend dan ook terecht voor je e-books en luisterboeken. Je kunt er ‘losse’ e-books en luisterboeken kopen, maar het is ook mogelijk om het Kobo Plus abonnement bij Bol.com af te sluiten waarmee je toegang krijgt tot de bibliotheek van Kobo. Hier kun je kiezen uit honderdduizenden e-books en tienduizenden luisterboeken. Deze bibliotheek kun je gemakkelijk bezoeken via de Kobo app, de website of met een van de Kobo ereaders. Je hebt de keuze tussen drie abonnementen die allemaal de eerste 30 dagen gratis zijn:

 

 • Alleen Lezen - € 9,99 p/mnd
 • Alleen Luisteren - € 9,99 p/mnd
 • Lezen & Luisteren - € 12,99 p/mnd

 

Zoals gezegd is Rakuten Kobo ook marktleider in Nederland op gebied van e-readers. Met een Kobo e-reader, zoals de Kobo Libra 2 i.c.m. een Kobo Plus abonnement kun je naar hartenlust e-books en luisterboeken lezen en afspelen. De bibliotheek van Kobo is automatisch geïnstalleerd op de e-readers van Kobo. Maar niet alleen dat, je kunt met deze e-readers zelfs boeken lenen bij jouw openbare bibliotheek. Gewoon met je bibliotheekpas. Daarnaast kun je altijd ‘losse boeken’ kopen met de bestandsformaten die de Kobo e-reader ondersteunt en op je ereader zetten.


Storytel ebooks en luisterboeken

Storytel is één van ’s werelds grootste abonnementsdiensten voor het streamen van luisterboeken en e-books, met wereldwijd meer dan 500.000 titels in het assortiment. Storytel biedt 3 abonnementen waarbij je zowel onbeperkt boeken kunt lezen als luisteren. Dit doe je via de app van Storytel op je tablet, smartphone of laptop of op de ereader van Storytel. Je sluit bij Storytel een abonnement af voor 1, 2 of 3 personen. Je kunt de abonnementen altijd 14 dagen gratis uitproberen en ze zijn altijd op elk moment opzegbaar.

 

 • Unlimited voor 1 account - €12.99 per 30 dagen
 • Family voor 2 accounts - €16.99 per 30 dagen
 • Family voor 3 accounts - €16.99 per 30 dagen

 

Als je de e-books en luisterboeken op een ereader wilt lezen, heb je de Storytel Reader nodig die op Coolblue verkrijgbaar is. Deze e-reader is door Storytel zelf uitgebracht en maakt automatisch verbinding met de Storytel app. Op deze e-reader heb je dan wel alleen toegang tot de e-books en luisterboeken van Storytel.


Nextory abonnementen

Nextory heeft een aanbod van maar liefst houderdduizenden titels van ebooks en luisterboeken. Deze kun je allemaal voor een vast bedrag per maand via de app van Nextory onbeperkt lezen en luisteren. Daarvoor moet je een van de twee abonnementen (Goud of Familie) bij Nextory afsluiten.

 

 • Goud voor 4 profielen - € 11,99/maand: slechts 1 profiel kan tegelijkertijd de app gebruiken
 • Familie voor 2-4 profielen - € 14,99/maand: alle gebruikers kunnen de app tegelijkertijd op verschillende apparaten gebruiken.

 

Je kunt de boeken ook downloaden op je telefoon of tablet via de app om ze offline te lezen. De app kan momenteel niet worden gebruikt op een e-reader


Podimo

Podimo is een beetje de vreemde eend in de bijt in deze lijst met aanbieders van luisterboeken en ebooks. Het platform is in 2019 vanuit Kopenhagen opgericht en werd pas in 2022 in Nederland geïntroduceerd. Het platform richt zich van oorsprong op podcasts en het bijzondere aan Podimo is dat het een deel van zijn inkomsten, via verschillende structuren deelt met alle makers, of ze nu exclusief zijn of op de open RSS staan. Zo kunnen podcastmakers zich volledig richten op hun vak. Hoewel het aanbod nog steeds grotendeels uit podcasts bestaat, biedt Podimo inmiddels ook duizenden luisterboeken die je op je laptop, telefoon of de app op je smartphone kunt luisteren. Daarvoor moet je wel een van de twee abonnementen afsluiten die je altijd 14 dagen gratis mag uitproberen:

 • Premium - €4,99 p/m: onbeperkt podcasts, 10 uur luisterboeken
 • Premium Plus - €9,99 p/m: onbeperkt podcasts en luisterboeken

EreadersEreaders

 

Zoals je ziet is er behoorlijk wat te kiezen tussen al die aanbieders van e-books en luisterboeken. Hopelijk helpt dit artikel je een beetje op weg en vind je waar je naar zoekt. Veel lees- en luisterplezier! Mochten bovenstaande aanbieders niets voor je zijn, dan kun je ook eens kijken of je losse ebooks of luisterboeken wilt kopen op eBook.nl.