De nieuwe zorgpremies zijn deze maand bekendgemaakt en dat heeft behoorlijk wat tumult veroorzaakt. In deze blog nemen we je mee door enkele veranderingen in de zorgverzekering voor 2023.

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, de zorgverzekeraars hebben deze maand de zorgpremies voor 2023 bekend gemaakt. Slecht nieuws voor de premiebetaler, want de premies gaan behoorlijk stijgen. De premies van de meest gekozen basisverzekering van de 4 grootste zorgverzekeraars stijgen het komende jaar met:

Waarschijnlijk heeft jouw zorgverzekeraar je al laten weten wat jouw premie in 2023 gaat worden als je dezelfde polis houdt en dat kan best even schrikken zijn. Als je collectief verzekerd bent zal je premiebedrag nog eens 'extra' stijgen, omdat de collectiviteitskorting vanaf 2023 wordt afgeschaft. Met al deze prijsstijgingen is het begrijpelijk dat je de komende tijd goed wil uitzoeken welke zorgverzekering het komende jaar het beste bij jou past.
Feitje: Al jaren stapt 6-7% van de verzekerden over naar een andere verzekeraar.
Als je wil weten welke polis bij welke zorgverzekeraar dat is, dan zijn vergelijkingssites zoals Independer en Zorgwijzer prima opties. Deze websites zijn echter niet geheel onafhankelijk, wat betekent dat alleen zorgverzekeraars worden vergeleken waaraan de vergelijker verdient. Dit hoeft niet per se slecht te zijn, aangezien bijna alle verzekeraars hier worden vergeleken zijn en jij als consument vaak een korting of actie aangeboden krijgt. Wil je toch liever vergelijken op een onafhankelijke website, dan kun je ook bij de Zorgkiezer of de Consumentenbond terecht.
Bij het kiezen voor een zorgpolis spelen een aantal factoren een belangrijke rol, maar het belangrijkste is misschien wel dat je de dekking krijgt die voor jou voldoende is en dat het liefst voor de laagst mogelijke prijs. De dekking en het vrijwillig eigen risico bepalen grotendeels de premie van je polis. Hier kun je mee spelen, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Je kunt bijvoorbeeld een hoger vrijwillig eigen risico nemen en een polis die minder zorg vergoed of zorg vergoed bij minder zorgaanbieders. Daarmee wordt je polispremie lager. Dan moet je er wel zeker van zijn dat je het financiële risico kunt dragen van het eigen risico en zorg die je zelf moet betalen wanneer je ziek (er) wordt (dan) verwacht. Of het moet voor jou mogelijk zijn om buiten jouw regio te reizen om specifieke zorg vergoed te krijgen.
Feitje: Vorig jaar waren er nog 15 restitutiepolissen, maar het komende jaar nog maar 6
Mocht je afhankelijk zijn van (medische) hulpmiddelen die mogelijk door de zorgverzekeraar vergoed worden dan wil je daar vanzelfsprekend rekening mee houden bij het afsluiten van je zorgverzekering. Wat het komende jaar aan hulpmiddelen wordt vergoed, vind je in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Ook voorgenoemde vergelijkingssites geven je informatie over de vergoeding voor jouw hulpmiddelen. Een tip: vaak krijg je hulpmiddelen vergoed ‘in bruikleen’. Een dergelijk hulpmiddel geef je dan weer terug aan de leverancier als je het niet meer nodig hebt, of je mag het hulpmiddel na een bepaalde tijd houden. Bij het wisselen van zorgverzekeraar kan het zijn dat je het hulpmiddel moet inleveren en opnieuw moet aanvragen bij de nieuwe zorgverzekeraar. Let hier dus op en neem hierover contact op met je huidige verzekeraar. Deze hulpmiddelen krijg je overigens bijna altijd alleen vergoed wanneer je het bij een geontracteerde leverancier haalt. Wil je zelf meer regie en keuzevrijheid houden over de keuze voor een hulpmiddel, vraag dan een persoonsgebonden budget (pgb) aan. Lees daarover meer in de blog 'Een pgb aanvragen, hoe werkt dat?'.
Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de beste producten? Bekijk de blog of check de producten en aanbiedingen op ST&ZORGWIJS.