De voordelen van biodynamische verlichting

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 21:57

We weten allemaal hoe belangrijk het is om elke dag de juiste hoeveelheid zonlicht te krijgen. Wanneer je echter veel binnen zit, thuis, op kantoor of bijvoorbeeld in een zorginstelling, wordt je mogelijk te weinig blootgesteld aan natuurlijk zonlicht. Daar is een oplossing voor: Biodynamische verlichting! Lees snel verder en ontdek alles over deze innovatieve verlichtingstechnologie.

Wat is biodynamische verlichting?

Biodynamische verlichting is een soort geavanceerde LED-verlichting die ontworpen is om natuurlijk daglicht na te bootsen. Deze technologie kan worden gebruikt in zowel binnen- als buitenruimten en biedt een breed scala aan voordelen. Het ontwerp bootst de intensiteit, kleurtemperatuur en zelfs de richting van natuurlijk daglicht na en past zich gedurende de dag aan op basis van de omgevingsomstandigheden. In de ochtend is het licht bijvoorbeeld helderder en witter en ’s avonds wat warmer en minder intensief.

 

Voordelen van biodynamische verlichting

Als blootstelling aan daglicht ontbreekt, verhoogt onder meer het risico op slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en depressie. Het belangrijkste voordeel van biodynamische verlichting is dat het onze lichaamsklok helpt reguleren door natuurlijk daglicht na te bootsen op verschillende momenten van de dag. Deze gereguleerde verlichting, helpt ons overdag productief te blijven en in de avond tot rust te komen om zo ’s nachts beter te slapen.

Dankzij de toepassing van biodynamisch licht (ook wel circadiaans licht) genoemd, wordt onze biologische klok namelijk benaderd die helpt bij het reguleren van het niveau van de hormonen melatonine, cortisol en serotonine. Het is cruciaal voor onze biologische systemen om deze hormonen in balans te houden.

 

Bekijk de biodynamische verlichting voor op kantoor op Shopvoorgezondheid.nl

 

Het dag-en-nachtritme van de mens in 4 stappen.

Het natuurlijke verloop van het daglicht kan dus worden gesimuleerd met led-verlichting. Op deze manier wordt de hormoonproductie positief beïnvloed en wordt het biologische ritme op natuurlijke wijze ondersteund bij mensen die niet voldoende buiten zijn gedurende de dag.

  • Ochtend  – Het hormoon cortisol zorgt voor de activering van de stofwisseling en het lichaam maakt zich klaar voor de dagelijkse activiteiten. Het eerste ochtendlicht onderdrukt tevens het slaaphormoon melatonine.
  • Voormiddag – Het lichaam maakt steeds meer cortisol aan. Zo rond het middaguur levert dit bij de mens de beste prestaties. Een koel, activerend licht heeft de boventoon.
  • Namiddag  – De productie van cortisol neemt steeds meer af, waardoor het lichaam steeds een stukje minder actief wordt. Een verminderde lichtsterkte bereidt het lichaam voor dat het richting de avond gaat.
  • Avond – Het lichaam maakt in volle toeren het hormoon melatonine aan. Het zorgt voor een slaperig gevoel en het vertraagt alle lichaamsfuncties. Voor een verlaging van de lichtsterkte en de toevoeging van warm licht beïnvloedt dit de verdere productie van melatonine

 

Biodynamische verlichting, oftewel circadiaans licht, kan op verschillende plekken worden toegepast. Het ligt natuurlijk voor de hand dat dit plekken zijn waar men gedurende lange tijd weinig aan natuurlijk daglicht wordt blootgesteld. Hieronder lees je meer over de voordelen van enkele veelvoorkomende toepassingen van deze vorm van verlichting: kantoor, school en zorginstelling.

 

Voordelen van biodynamisch licht op kantoor (en thuis)

Mensen maken steeds langere dagen op kantoor. Op dagen waarop werknemers maar weinig daglicht zien kan de interne klok niet goed ‘gesynchroniseerd’ worden met het daglicht. Hetgeen wat voor een goed ritme en energie zorgt. Door het natuurlijke verloop van de dag middels licht, kleurtemperatuur en lichtsterkte te simuleren kan de hormoonproductie positief beïnvloed worden. Zodat het biologisch ritme op een natuurlijke wijze wordt ondersteund.

De verlichting kan er eveneens voor zorgen dat werknemers alerter en geconcentreerder werken. Tevens met de toepassing van slimme verlichting, zoals de Luctra Linear Floor Twin dubbele vloerlamp, is het mogelijk om per werkplek het licht zo te regelen dat bijvoorbeeld een hogere lichtsterkte in te stellen valt als een bepaalde taak meer focus vereist, of een zachtere kleurtemperatuur wanneer een overleg op de werkvloer misschien juist iets informeler mag aanvoelen.

Tegenwoordig werkt al lang niet iedereen meer op kantoor. Thuiswerken is sinds de coronacrisis steeds meer gewoon geworden en het komt dan ook steeds meer voor dat mensen lang in huis zitten. Ook dan kan biodynamische verlichting thuis dezelfde voordelen hebben als op kantoor. Je kunt je werkkamer bijvoorbeeld met slimme verlichting inrichten en deze biodynamisch instellen om zo meer energieker, geconcentreerder en efficiënter thuis te kunnen werken. Een goed en wellicht bekend voorbeeld om deze slimme (biodynamische) verlichting in huis te halen zijn de smart lights van Philips Hue.

Voordelen van biodynamisch licht in scholen

Niet alleen volwassenen hebben baat bij de effecten van biodynamisch licht. Kinderen en jonge mensen die geconcentreerd in een schoolomgeving moeten werken hebben baat bij biodynamisch licht. De verlichting kan per les worden aangepast om de juiste sfeer of intensiteit te creëren. Daarnaast heeft het een positief effect op gedrag, concentratie en het welzijn van de scholieren. Drukke kinderen kunnen rustiger worden door de juiste lichtintensiteit en/of kleurtemperatuur, en kinderen die net dat extra beetje concentratie nodig hebben kunnen met intens wit licht beter de focus bewaren.

 

Voordelen van biodynamisch licht in de zorg

Bij sommige mensen is dit dag-en-nachtritme niet meer zo vanzelfsprekend. Zoals bij ouderen met dementie bestaat de kans groot dat het dag-en-nachtritme verstoord is. Door middel van gesimuleerd daglicht kan een verstoord dag-en-nachtritme worden verbeterd. Het zicht bij ouderen neemt vaak dusdanig af, waardoor het lijkt alsof het vele malen donkerder is in een ruimte. Bij dynamisch licht wordt er gebruikgemaakt van een hogere lichtintensiteit waardoor ouderen zich beter kunnen oriënteren en dus ook minder snel zullen vallen.

 

Biodynamische verlichting biedt veel voordelen voor gebruikers die op zoek zijn naar een efficiënte manier om hun levensstijl te verbeteren. Deze geavanceerde technologie helpt natuurlijk daglicht na te bootsen, zowel binnen als buiten, waardoor we kunnen profiteren van de vele gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde productiviteit, betere slaapkwaliteit, minder verblinding, stressverlichting, verbeterde stemmingen en lagere energieverbruikskosten. Als u op zoek bent naar een manier om uw huis of kantoorruimte gezonder en efficiënter te maken, dan is biodynamische verlichting misschien precies wat u nodig hebt!