De zonnebank: voordelen en 10 tips voor veilig gebruik!

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 15:29
zonnebank veilig gebruik

Een zonnebank is een kunstmatige lichtbron ontworpen om UV-stralen uit te zenden, die in feite een simulatie is van zonlicht. Deze stralen omvatten met name UV-A en UV-B stralen, die verschillende effecten hebben op de huid en het lichaam. In dit artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen en de risico’s van zonnebankgebruik en geven we 10 tips voor het veilig gebruiken van de zonnebank.

Mooi en gezondMooi en gezond

De gezondheidsvoordelen van de zonnebank

Het gebruik van een zonnebank kan enkele voordelen bieden, maar het is belangrijk om deze voordelen af te wegen tegen de mogelijke risico's. Hier zijn enkele potentiële voordelen van het gebruik van een zonnebank:

 1. Vitamine D-productie:

  • Blootstelling aan UV-B stralen op de zonnebank kan de productie van vitamine D stimuleren. Vitamine D is essentieel voor gezonde botten, het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties.
 2. Verbetering van Humeur:

  • Blootstelling aan zonlicht, inclusief het kunstmatige licht van een zonnebank, kan de aanmaak van serotonine bevorderen, een neurotransmitter die het humeur verbetert en helpt bij het verminderen van stress.
 3. Behandeling van Huidaandoeningen:

  • UV-B lichttherapie, vaak geleverd door zonnebanken, kan effectief zijn bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo en eczeem.
 4. Esthetisch Effect:

  • Gebruik van een zonnebank kan leiden tot een gebruinde huid, wat voor sommigen als esthetisch aantrekkelijk wordt beschouwd.
 5. Seizoensgebonden Depressie (SAD):

  • Voor sommige mensen kan blootstelling aan kunstmatig licht, zoals dat van een zonnebank, helpen bij het verminderen van symptomen van seizoensgebonden depressie (SAD), zoals de winterdip. Er zijn echter betere vormen van lichttherapie die je hierbij kunnen helpen. Zogenaamde daglichtlampen en geavanceerde brillen, de lichttherapiebrillen, zijn hiervoor speciaal ontwikkeld. Ze bootsten het (blauwe licht uit) natuurlijk zonlicht na en geven meestal geen UV-straling af, zodat ze niet schadelijk zijn voor de huid of de ogen.
 6. Ontspanning:

  • Sommige mensen ervaren ontspanning en stressvermindering tijdens het gebruik van een zonnebank, vergelijkbaar met het effect van blootstelling aan natuurlijk zonlicht.

Het is echter belangrijk om te weten dat het gebruik van een zonnebank ook gepaard gaat met aanzienlijke risico's. Met name overmatige blootstelling zonder bescherming kan schadelijke effecten hebben voor o.a. huid en ogen. Daarom moet je voorzichtig zijn met het gebruik van de zonnebank.


UV-B en Vitamine D: hoe zit dat?

UV-B stralen zijn verantwoordelijk voor het activeren van de productie van vitamine D in onze huid. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV-B stralen, vindt er een complexe reactie plaats waarbij provitamine D3, een stof in onze huid, wordt omgezet in previtamine D3. Deze previtamine D3 ondergaat vervolgens een verdere transformatie, aangewakkerd door de UV-B stralen, en wordt omgezet in de actieve vorm van vitamine D, bekend als calcitriol.

In het geval van de zonnebank simuleert deze kunstmatige lichtbron de zon door UV-B stralen uit te zenden. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan deze stralen, wordt de productie van vitamine D in gang gezet. Dit proces is essentieel voor het handhaven van een adequaat niveau van vitamine D in ons lichaam, wat cruciaal is voor de gezondheid van botten, immuunsysteem en andere belangrijke functies.

Mocht je een vitamine D tekort hebben en dit niet met zonlicht of zonnebanken kunnen compenseren, dan is het altijd mogelijk om hiervoor supplementen te nemen. Deze bestel je eenvoudig online voor de beste prijs bij VitamineDDeals.nl.


Risico’s van zonnebankgebruik

Het gebruik van de zonnebank kan naast voordelen voor de gezondheid ook diverse schadelijke effecten hebben. Weest je hiervan bewust. Enkele van de belangrijkste schadelijke effecten zijn:

 1. Huidveroudering:
  • Overmatige blootstelling aan UV-stralen, met name UV-A, kan vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken. Dit omvat rimpels, fijne lijntjes en een verlies van elasticiteit.
 2. Verhoogd Risico op Huidkanker:
  • Langdurig en frequent gebruik van de zonnebank is geassocieerd met een verhoogd risico op huidkanker, waaronder het potentieel agressieve melanoom.
 3. Zonnebrand:
  • Onjuist gebruik van de zonnebank, zoals te lang of te vaak blootstellen, kan leiden tot zonnebrand. Dit veroorzaakt pijnlijke roodheid, ontsteking en peeling van de huid.
 4. Oogschade:
  • Onbeschermde blootstelling van de ogen aan UV-stralen van de zonnebank kan leiden tot oogschade, zoals conjunctivitis en vroegtijdige ontwikkeling van cataract.
 5. Immuunsysteem Onderdrukking:
  • Langdurige blootstelling aan UV-stralen kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het lichaam minder effectief infecties kan bestrijden.
 6. Huidpigmentatie en -vlekken:
  • Herhaaldelijk gebruik van de zonnebank kan leiden tot ongelijkmatige pigmentatie en de ontwikkeling van donkere vlekken, vooral bij mensen met een lichte huid.
 7. Uitdroging van de Huid:
  • UV-stralen kunnen de huid uitdrogen, wat kan resulteren in schilfering, jeuk en irritatie.
 8. Fototoxiciteit van Medicijnen:
  • Sommige medicijnen, zoals bepaalde antibiotica, kunnen de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen vergroten, wat kan leiden tot ernstige huidreacties bij blootstelling aan de zonnebank.

Het is belangrijk om deze potentiële risico's serieus te nemen en verantwoord om te gaan met de zonnebank. Raadpleeg altijd een specialist, volg de aanbevolen richtlijnen voor zonnebankgebruik en neem de instructies van de fabrikant van de zonnebank ter harte.


Op zoek naar een zonnebank voor thuis? Bekijk  hier de top 3 zonnebanken van Hapro die we voor jou hebben samengesteld!


10 tips voor veilig gebruik van de zonnebank

Het veilig gebruik van de zonnebank is essentieel om deze mogelijke gezondheidsrisico's te minimaliseren. Hier zijn enkele belangrijke tips die je in overweging moet nemen bij het gebruik van een zonnebank:

 1. Beperk de Blootstellingstijd:

  • Begin met korte sessies en verleng de blootstellingstijd geleidelijk aan. Overmatige blootstelling kan leiden tot verbranding en verhoogt het risico op huidkanker.
 2. Gebruik Beschermende Brillen:

  • Draag altijd de bij de zonnebank geleverde beschermende bril om je ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.
 3. Ken je Huidtype:

  • Begrijp je huidtype en pas de blootstellingsduur hierop aan. Mensen met een lichte huid hebben over het algemeen minder tijd nodig dan mensen met een donkere huid.
 4. Gebruik Zonnebankcrème:

  • Breng een breed-spectrum zonnebrandcrème die speciaal is ontwikkeld voor de zonnebank aan met een hoge SPF op delen van je huid die niet door kleding worden bedekt. Let op dat sommige zonnebrandcrèmes niet geschikt zijn voor gebruik onder zonnebanken, kies dus voor een zonnebankcrème
 5. Smeer Je Huid In:

  • Hydrateer je huid voor en na het zonnebanken om uitdroging te voorkomen. Dit kan helpen om roodheid en irritatie te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met bodylotion of aftersun.
 6. Vermijd Make-up en Parfum:

  • Draag geen make-up of parfum tijdens het zonnebanken, omdat sommige ingrediënten de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen kunnen vergroten.
 7. Volg de Aanwijzingen van de Zonnebank:

  • Lees en volg de instructies van de zonnebank zorgvuldig, inclusief de aanbevolen maximale blootstellingsduur.
 8. Regelmatige Huidcontrole:

  • Controleer regelmatig je huid op eventuele veranderingen, zoals nieuwe moedervlekken of ongewone vlekken. Als je iets verdachts opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.
 9. Zwangerschap en Medicatie:

  • Vermijd het gebruik van de zonnebank tijdens de zwangerschap en overleg met je arts als je medicijnen gebruikt die de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen kunnen verhogen.
 10. Luister naar je Huid:

 • Als je huid rood of geïrriteerd is, geef het dan voldoende tijd om te herstellen voordat je opnieuw gebruik maakt van de zonnebank.

 

Kortom, de zonnebank biedt zowel gezondheidsvoordelen als risico's, dus een gebalanceerde benadering is essentieel. Matige blootstelling aan kunstmatig zonlicht kan bijdragen aan de aanmaak van vitamine D en het verbeteren van de stemming. Echter, overmatig gebruik van de zonnebank brengt ernstige risico's met zich mee, zoals een verhoogd risico op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Bewustwording van deze risico's en het nemen van verstandige voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van beschermende middelen en beperkte blootstelling, is van cruciaal belang. Een evenwichtige aanpak, waarbij men geniet van de voordelen van de zonnebank zonder onnodige gezondheidsrisico's, is essentieel voor het behouden van een gezonde levensstijl.