Slimmer meten met deze slimme gezondheidsapparaten

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 17:17
slimme meetapparatuur gezondheid

Slimme apparaten voor gezondheidsmonitoring

Volgens de cijfers van het CBS maken Nederlanders en Denen het meest van alle Europeanen gebruik van slimme gezondheidsapparaten. Deze apparaten combineren de nieuwste technologie met gezondheidsmonitoring om ons te helpen onze gezondheid beter te begrijpen en verbeteren. Deze innovatieve apparaten kunnen ons helpen om onze bloeddruk te reguleren, ons gewicht in de gaten te houden en zelfs om stress te verminderen. In dit blogartikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over slimme gezondheidsapparaten.

 

Slimme weegschaal

Slimme weegschalen bestaan al een tijdje, maar vandaag de dag zijn ze veel geavanceerder. Metingen zoals BMI, vetpercentage en spiermassa kan je eenvoudig aflezen vanaf het display, terwijl de data via Bluetooth of Wi-Fi kan worden doorgestuurd naar een mobiele app. Deze gegevens kunnen worden opgeslagen en bijgehouden zodat je jouw vooruitgang kunt bijhouden en je doelen kunt bijstellen. Bovendien kan je vaak verschillende profielen aanmaken, zodat iedereen in het gezin de metingen bij kan houden. Bekijk hier alle slimme weegschalen op bol (voorheen Bol.com) of neem eens een kijkje bij Coolblue.

 

Slimme bloeddrukmeter

Voor mensen met een hoge bloeddruk is het belangrijk om hun bloeddruk regelmatig te controleren. Een slimme bloeddrukmeter is tegenwoordig makkelijk te gebruiken. Het apparaatje meet niet alleen je bloeddruk, maar ook je hartslag. Deze bloeddrukmeters bieden de mogelijkheid om regelmatig thuis metingen te doen en deze resultaten bij te houden in een mobiele app waarmee je de waarden gemakkelijk kunt doorsturen naar je (huis)arts of andere zorgverleners. Bij het kiezen voor welke soort bloeddrukmeter wordt aangeraden om een bovenarm bloeddrukmeter te kiezen die goedgekeurd is door de Hartstichting. Hiervan hebben we in ons artikel over bloeddrukmeters al een top 3 voor je samengesteld.

 

Slimme slaaptrackers

Slaaptrackers zijn slimme apparaten die u helpen bij het bijhouden/monitoren van je slaappatronen en bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Deze apparaten geven je inzicht in de kwaliteit van jouw slaap, inclusief de slaapcycli en de slaaptijd. Ze meten onder andere hoe diep je slaapt, hoe vaak je tijdens de nacht wakker wordt en hoe lang je slaapt. Slimme slaaptrackers zijn verbonden met een app waarop al deze gegevens worden verzameld en waarmee de app je adviezen kan geven over je slaaphygiëne.

 

Smart wearables

Wearables zijn één van de bekendste slimme gezondheidsapparaten op dit moment. Smartwatches zoals de Apple Watch of Fitbit houden gegevens bij zoals het aantal stappen, de hartslag, de slaapkwaliteit en calorieën die verbrand worden. Een populaire functie van smartwearables is dat deze kunnen worden gesynchroniseerd met een app op je telefoon waarop je makkelijk al je prestaties en gegevens kunt aflezen.

 

Smartwatch

Een smartwatch kan tegenwoordig veel meer dan alleen de tijd weergeven. Zo kan hij bijvoorbeeld je stappen en slaap monitoren, maar ook je hartslag en bloeddruk meten. Sommige smartwatches zijn zelfs in staat om een ECG te maken.  Meer lezen over smartwatches? Bekijk dan onze top 3 onder de 200 euro.

 

Fitness trackers

Fitness trackers zijn al enige tijd op de markt en het is gemakkelijk te begrijpen waarom deze apparaten zo populair zijn geworden. Ze kunnen u helpen bij het bijhouden van uw activiteiten, zoals het aantal stappen dat u per dag zet, de afstand die u aflegt en de hoeveelheid calorieën die u verbrandt. Met deze gegevens kunt u uw vooruitgang bijhouden en uw fitnessdoelen bereiken. Meer lezen over activity trackers? Bekijk dan onze top 3 onder de 100 euro.

 

Draagbare ECG-apparaten

ECG-apparaten worden in het ziekenhuis gebruikt om hartritmestoornissen te detecteren, maar ze zijn meestal groot en log. Nu zijn er compacte, draagbare ECG-apparaten die je kunt koppelen met een mobiele app en waarmee je thuis een ECG kunt maken. Bovendien kan je deze gegevens delen met je arts, zodat die makkelijk een diagnose kan stellen. Hoewel sommige smartwatches een dergelijke functie ook al hebben, zijn deze ECG-apparaten specifiek ontworpen voor het in kaart brengen van het hartritme.

 

Slimme tandenborstels

Smart tandenborstels zijn een nieuw type slim apparaat dat ons helpt om de mondhygiëne op peil te houden. Deze tandenborstels passen de intensiteit van de het poetsen aan op basis van hoe hard of hoe zacht je druk. Ook controleren ze waar je wel en waar je niet je tanden hebt gepoetst. Ze komen met een bijbehorende app waarin je al je poetsgegevens kunt bijhouden en waar je tips van ontvangt waarmee je beter kunt leren poetsen. Een voorbeeld van een dergelijke slimme elektrische tandenborstel is de Philips Sonicare Prestige 9900 HX9992/11.

 

Smart Health Coaches

Een van de nieuwste ontwikkelingen in de gezondheidszorg zijn virtuele gezondheidscoaches. Deze slimme systemen zijn een vorm van eHealth en zijn ontworpen om je te begeleiden bij het bereiken van je gezondheidsdoelen en om je te motiveren om een gezondere levensstijl aan te nemen. Dit kunnen apps of digitale coaches zijn die je helpen stoppen met roken, afvallen of je motiveren om meer te sporten of je budget beter te managen. Al je gegevens zoals je vooruitgang, gezondheid, sportprestaties en doelen kun je gemakkelijk bijhouden in deze apps. Voorbeelden van dergelijke apps zijn de Quiddy app (stoppen met roken), de Evy hardloop-app en de Buddy budget-app.

 

Er is dus een breed scala aan slimme gezondheidsapparaten beschikbaar die ons helpen om onze gezondheid te begrijpen en te verbeteren. Sommige zijn bedoeld voor routine metingen, zoals slimme weegschalen en bloeddrukmeters, terwijl andere meer geavanceerde hulpmiddelen zijn, zoals draagbare ECG-apparaten en smart health coaches. Hoe dan ook, deze slimme apparaten stellen ons in staat om op een toegankelijke manier onze gezondheid te monitoren en zo de controle te houden over ons welzijn.