Koorts bij Volwassenen en Kinderen

Gepubliceerd op 7 november 2024 om 11:45

Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en komt vaak voor bij zowel volwassenen als kinderen. Maar wat betekent koorts precies, hoe ontstaat het, en hoe ga je ermee om? Hier vindt u alles wat u moet weten over koorts en wanneer u medische hulp moet zoeken.

Wat is Koorts?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Dit gebeurt vaak bij infecties door virussen of bacteriën. Het lichaam verhoogt zijn temperatuur om de afweer tegen ziekteverwekkers te versterken. Koorts is dus een gezond en normaal verschijnsel, en vaak is het niet gevaarlijk. Bij stijgende koorts kunt u koude rillingen ervaren en tijdelijk het gevoel hebben het koud te hebben.

Het Belang van Hydratatie en Rust

Of u nu volwassen bent of een kind heeft met koorts, voldoende drinken is essentieel. Probeer dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter water binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen, aangezien koorts gepaard kan gaan met extra vochtverlies door zweten. Rust is ook belangrijk voor herstel.

Koorts bij Volwassenen: Wanneer de Huisarts Bellen?

Bij volwassenen is koorts doorgaans niet gevaarlijk, maar in sommige gevallen is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Bel de huisarts als u:

  • Benauwd bent of suf wordt,
  • Weinig plast of drinkt,
  • Lijdt aan een chronische aandoening zoals suikerziekte, een hart-, long- of nierziekte,
  • Weinig weerstand heeft door bijvoorbeeld een medische behandeling,
  • Recent in de tropen bent geweest.

Een eenvoudige manier om uw temperatuur te meten is met een thermometer, bij voorkeur via de anus voor een nauwkeurige meting. Eens per dag meten is voldoende.

Bekijk alle thermometers bij bol!

Koorts bij Kinderen: Wanneer Actie Nodig is

Kinderen hebben vaker koorts dan volwassenen en het hoeft niet altijd een reden tot zorgen te zijn. Toch zijn er enkele situaties waarin u contact moet opnemen met de huisarts:

  • Als uw kind slecht reageert, moeilijk wakker te krijgen is of steeds blijft huilen,
  • Als uw kind benauwd is, anders ademt, of blauwe lippen of vlekjes op de huid heeft,
  • Als uw kind minder drinkt dan normaal en niet plast zoals gebruikelijk.

Ook als uw kind jonger is dan 3 maanden en koorts heeft, is het raadzaam om direct medische hulp te zoeken. Koorts is bij kinderen vaak een normale reactie, bijvoorbeeld op een virus, en zal meestal binnen een week vanzelf afnemen.

Adviezen voor Verzorging

Bij kinderen met koorts is het belangrijk om hen extra te laten drinken en dunne kleding aan te trekken. Rust is belangrijk, maar bedrust is niet verplicht. Een waterijsje kan helpen om hen gehydrateerd te houden. Voeding is minder essentieel bij koorts; dwing hen dus niet om te eten als ze geen trek hebben.

Medicijnen tegen Koorts: Zijn Ze Nodig?

Het is meestal niet nodig om koorts te verlagen met medicijnen. Bij koorts kan paracetamol helpen om pijnklachten te verminderen, maar verlaagt niet altijd de temperatuur. Paracetamol werkt vooral om het comfort te verhogen, niet om de koorts zelf te bestrijden. Neem contact op met uw huisarts als u koorts heeft en ook veel moet overgeven of diarree heeft; sommige medicijnen kunnen dan namelijk minder effectief zijn of bijwerkingen veroorzaken.

Koorts Vaak Geen Reden tot Zorgen

Koorts is een veelvoorkomende reactie van het lichaam bij infecties en kan een teken zijn dat het immuunsysteem goed werkt. Met voldoende rust, drinken en een paar simpele voorzorgsmaatregelen kan koorts bij volwassenen en kinderen vaak zonder medicatie worden doorstaan. Neem echter altijd contact op met uw huisarts als u of uw kind ernstigere symptomen ervaart.