Lichttherapie en Golflengtes - hoe zit dat?

Gepubliceerd op 27 april 2024 om 10:00

Wat is de beste golflengte voor lichttherapie?

Lichttherapie kent vele toepassingen, maar in alle gevallen wordt gebruik gemaakt van licht.  Elke vorm van lichttherapie heeft zijn eigen optimale golflengte die het meest effectief is voor specifieke toepassingen. In dit artikel lees je meer over wat de beste golflengtes voor diverse vormen van lichttherapie, waaronder daglichtlampen, lichttherapiebrillen, infraroodlampen, LED-gezichtsmaskers en UV-lichtbronnen zijn.

 

  1. Daglichtlampen: Het Belang van Volledig Spectrum Licht

Daglichtlampen, ook wel bekend als full spectrum lampen of lichttherapielampen, bootsen het natuurlijke zonlicht na en zijn effectief gebleken bij het behandelen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), slaapstoornissen en depressie. De optimale golflengte voor daglichtlampen varieert tussen 400 en 700 nanometer, wat overeenkomt met het volledige spectrum van zichtbaar licht. Dit omvat blauw licht (400-500 nm), groen licht (500-600 nm) en rood licht (600-700 nm), die allemaal verschillende therapeutische effecten hebben op het lichaam en de geest.

  1. Lichttherapiebrillen: Gerichte Golflengtes voor Specifieke Behoeften

Lichttherapiebrillen zijn draagbare apparaten die specifieke golflengtes van licht uitstralen om diverse gezondheidsproblemen aan te pakken, waaronder depressie, slaapstoornissen en vermoeidheid. De optimale golflengtes variëren afhankelijk van de kleur en het type licht dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, voor de behandeling van seizoensgebonden depressie kan een combinatie van blauw licht (460-490 nm) en groen licht (500-570 nm) effectief zijn, terwijl voor het reguleren van de slaap-waakcyclus het gebruik van blauw licht in de ochtenduren (460-490 nm) gunstig kan zijn.


De top 3 daglichtbrillen

Daglichtbrillen zijn net zo effectief als een daglichtlamp. In dit artikel bespreken we de 3 beste lichttherapiebrillen. We kunnen alvast verklappen dat deze top 3 bestaat uit de Luminette 3, de daglichtbril van Propeaq en de lichtgewicht bril van AYOlite.  


  1. Infraroodlampen: Diep doordringende Golflengtes voor Weefselregeneratie

Infraroodlampen maken gebruik van langere golflengtes van licht, meestal tussen 700 en 1400 nanometer, die diep in de huid en weefsels doordringen en verschillende therapeutische effecten hebben. De optimale golflengtes voor infraroodtherapie variëren afhankelijk van het beoogde doel. Bijvoorbeeld, voor pijnverlichting en spierherstel, kunnen golflengtes tussen 700 en 1000 nm effectief zijn, terwijl voor diepere weefselregeneratie en verbeterde bloedcirculatie golflengtes tussen 1000 en 1400 nm kunnen worden gebruikt.

  1. LED-Gezichtsmaskers: Gerichte Kleuren voor Huidverzorging

LED-gezichtsmaskers maken gebruik van verschillende kleuren LED's om specifieke huidproblemen aan te pakken, zoals acne, huidveroudering en pigmentvlekken. Elke kleur heeft zijn eigen optimale golflengte en therapeutisch effect op de huid. Bijvoorbeeld, rood licht therapie, met een golflengte tussen 620 en 700 nm, stimuleert de productie van collageen en bevordert de huidverjonging. Blauw licht therapie, met een golflengte tussen 400 en 490 nm, heeft antibacteriële eigenschappen en helpt bij het verminderen van acne.

  1. UV-Lichtbronnen: Voorzichtigheid bij Gebruik van Schadelijke Golflengtes

UV-lichtbronnen worden soms gebruikt voor fototherapie, maar het gebruik ervan vereist voorzichtigheid vanwege de schadelijke effecten van UV-straling op de huid en de ogen. UV-licht is onderverdeeld in drie categorieën: UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) en UV-C (100-280 nm). UV-A en UV-B worden soms gebruikt voor de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem, maar langdurige blootstelling aan deze golflengtes kan schadelijk zijn en het risico op huidkanker verhogen. UV-C wordt voornamelijk gebruikt voor desinfectie doeleinden en mag niet direct op de huid worden gebruikt.

 

Het selecteren van de juiste golflengte van licht is essentieel voor effectieve lichttherapie. Voor elke vorm van lichttherapie zijn er specifieke golflengtes die het meest gunstig zijn voor de behandeling van specifieke aandoeningen. Door de optimale golflengtes te begrijpen en op een verantwoorde manier toe te passen, kunt u de voordelen van lichttherapie maximaliseren en mogelijke risico's minimaliseren. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat u begint met een vorm van lichttherapie, vooral als u een onderliggende medische aandoening heeft of zwanger bent.