Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

3 handige leeshulpmiddelen voor slechtzienden

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 23:01

Wie niet goed kan zien, komt voor vele uitdagingen te staan. Soms kan een bril of lenzen helpen om beter te zien, maar bij sommige mensen helpt dit onvoldoende of helemaal niet. Er is sprake van slechtziendheid bij een zicht van minder dan 30% en als dit niet meer te corrigeren is met een bril of lenzen.

Slechtziendheid kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van beschadiging van bepaalde delen van het netvlies of de oogzenuw. Een bril kan dan wel een scherp beeld op het netvlies projecteren, maar het oog kan het beeld niet voldoende waarnemen. Gelukkig bestaan er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen. Hieronder bespreken we 3 handige hulpmiddelen waarmee je beter kunt lezen en vertellen je meteen waar je ze kunt krijgen.

 

1. Leesloep met ledverlichting

 

Wil je graag een sterke vergroting? Dan kun je kiezen voor deze leesloep van Decopatent. Deze loep maakt de letters 6x groter en heeft eveneens ingebouwde ledverlichting. Je houdt de loep in je hand en als je meer licht nodig hebt, druk je simpelweg op de knop.

 

 

2. Staande leesloep

Wil je liever je handen vrij hebben tijdens het lezen? Of een loep die je ook kunt gebruiken bij je hobby. Bijvoorbeeld borduren, haken, diamondpainting of je postzegelverzameling. Dan is een staande leesloep misschien fijner.

Een goede optie is de Vitrop® Leesloep. Deze loep vergroot de letters tot wel 11 keer, waardoor de tekst een stuk duidelijker wordt. Ook deze leesloep heeft verlichting om de tekst nog duidelijker te maken en ook hierbij kun je kiezen tussen zacht en helder licht. Ten slotte is deze leesloep opvouwbaar tot een handloep, zodat je deze kunt meenemen. Hoe handig is dat?

 

3. Loepbril

Een loepbril lijkt op een leesbril, maar de sterkte is vele malen hoger. Met een loepbril moet je wel de tekst dichtbij de ogen houden. Een goede optie voor een loepbril is  de loepbril van HANDY is. De loepbril heeft een fijne hoofdband, die naar wens strakker en losser te maken is. De bril heeft 5 verwijderbare lenzen, waarmee je letters 1,2x, 1,5x, 2x, 2,5x en 3,5x kunt vergroten. Is dat niet voldoende, dan heb je de mogelijkheid om tegelijkertijd twee lenzen te gebruiken. Daarmee kun je vergrotingen bereiken van 3 tot 6x.

 


Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

Bronnen:

Slechtziendheid - Oogfonds

Low vision (hulpmiddelen voor slechtzienden) - Oogartsen.nl


 »