
Rollators komen in vele soorten, maten en prijzen. Dat maakt het ongelooflijk lastig om het model te kiezen dat bij u past. In deze blog zet ik kort op een rij waar u op moet letten bij het kopen van een rollator en wat de best geteste lichtgewicht rollators van het moment zijn. Bekijk direct de top 3.
Waar moet u op letten bij het kopen van een rollator?
Het is vrijwel onmogelijk om elk type rollator apart door te nemen, maar een aantal belangrijke zaken kunnen we wel op een rijtje zetten. Het is namelijk belangrijk om te weten wat er in grote lijnen aan rollators bestaat, voordat u een keuze maakt voor een bepaald type rollator.
Om te beginnen bestaan er grofweg rollators met 3 en met 4 wielen. Rollators met 4 wielen zijn stabieler, 3 wielen geven echter iets meer wendbaarheid. Als u weet hoeveel wielen u wilt, zijn er nog een hoop zaken waar u rekening mee moet houden. Zo zijn er rollators die alleen voor gebruik in huis geschikt zijn. Anderen zijn weer uitermate geschikt om veel buiten mee te lopen. Daarnaast bestaan er zwaardere en lichtere rollators die wel of niet opvouwbaar zijn. Ook is er volop keuze qua banden en remmen en zitjes.
U leest het al, bij het kiezen voor een simpele rollator moet u op zoveel dingen letten. Het is bijna hogere wiskunde. Stel u voor het kiezen daarom de volgende vragen, dan kunt u al een hoop rollators wegstrepen. Het is natuurlijk altijd goed om u nog te laten adviseren door een expert of doe doorloop de Rollator Advieswijzer van Rollator.shop:
- Gaat de rollator vaak mee in de auto? Kies dan voor een opvouwbare rollator.
- Bent u nog redelijk ter been en tilt u de rollator vaak op? Kies dan voor een lichte rollator van aluminium of carbon (ultra-licht)
- Gebruikt u de rollator voornamelijk binnen- of buitenshuis? Voor binnen zijn dunnere banden voldoende en de rollator mag best licht zijn. Voor buiten worden iets zwaardere rollators met bredere banden (rubber of met lucht) aangeraden. Banden met lucht moeten overigens wel geregeld opgepompt worden. Dat vergt dus meer onderhoud.
- Gaat u er vaak op zitten? Let dan op het gewicht dat de rollator aan kan en de hoogte en afmeting van het zitje. Een goede parkeerrem is in dit geval ook essentieel.
Ongeacht voor welk type u kiest, het is belangrijk dat u er comfortabel mee kunt lopen, de remmen kunt bedienen en erop kunt zitten en steunen. Hierbij is de juiste handvathoogte erg belangrijk. De juiste hoogte is de hoogte van uw polsen.
De top 3 rollators van 2022!
Het is zover, u heeft besloten welke rollator u wilt kopen. Maar welk model of welk merk is nu het beste? Onafhankelijke rollatortests worden niet zo vaak in Nederland gedaan helaas. De laatste was van Kassa uit 2010. Onlangs heeft de Duitse consumentenbond nog een groot onderzoek naar rollators gedaan, maar dat is het zo ongeveer. Gelukkig zijn de grote aanbieders en leveranciers van rollators ook niet gek. Zij testen hun producten continue en de specialisten bij deze verkopers hebben echt wel verstand van zaken. Onafhankelijk zijn ze natuurlijk niet helemaal, aangezien ze alleen de eigen producten testen. Daarom gaan we af op het onderzoek van Kassa en de Duitse consumentenbond. Ook in de testen van de grote leveranciers komen onderstaand modellen overigens nog altijd goed uit de test.
Buiten kijf staat dat de Quatro van het merk Thuasne en de Topro Troja 2G Premium M niet mogen ontbreken op dit lijstje. De Quatro kwam als beste uit de test van Kassa en is nog steeds razend populair. De Topro Troja werd al best getest door de Duitse consumentenbond. De derde in dit rijtje, tevens testwinnaar bij de Duitse Consumentenbond, is de lichtgewicht designrollator Nitro van het merk Drive Medical.
- Hoogte handgrepen: 78 tot 97 cm
- Max, gebruikersgewicht: 130 kg
- Inklapbaar
- Materiaal: staal
- Zitje, dienblad, mand en stokhouder
- Gebruik binnen en buiten
- Gewicht: 10,2 kg
- Hoogte handgrepen - 78 - 100 cm
- Max. gebruikersgewicht - 150kg
- Opvouwbaar
- Materiaal: aluminium
- Mand en boodschappentas
- Gebruik binnen en buiten
- Gewicht: 7,7 kg
- Hoogte handgrepen 85 - 98 cm
- Maximaal gebruikersgewicht: 130 kg
- Inklapbaar
- Materiaal: aluminium
- Zitje, stokhouder, afsluitbare boodschappentas en rugleuning
- Gebruik binnen en buiten
- Gewicht: 7.2 kg
Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!