
Domotica is technologie waarmee je thuis wonen slimmer, leuker en veiliger kunt maken. Van slimme verlichting en valdetectie tot slimme huishoudelijke apparaten en sociale robots, bij elk aspect van het wonen kan domotica je tegenwoordig ondersteunen. In dit artikel zetten we enkele voordelen van slimme verlichting voor je op een rij.
Slim
Een van de meest populaire en vrij toegankelijke vormen van domotica is ‘slimme verlichting’. Deze lampen kun je vaak van afstand aansturen met je telefoon, via een app. Je kunt met je smartphone bijvoorbeeld de kleur en intensiteit op afstand instellen of instellen wanneer de verlichting automatisch aan en uit gaat. Zeer handig voor als je op vakantie gaat en toch een lampje wilt laten branden als je weg bent of ’s ochtends graag het licht aan hebt voordat je beneden komt. De slimme verlichting van Philips, de Philips Hue lijn, is de meest gekochte slimme verlichting in Nederland. Bekijk hier alle slimme verlichting van Philips Hue op Bol.com.
Veilig
Slimme lampen zijn echter niet alleen voor de leuk. Ook voor je eigen veiligheid kan deze verlichting zeer handig zijn. Je kent vast de lampen wel die vrijwel iedereen buiten aan de muur naast de voordeur heeft hangen. Deze lampen hebben vaak een sensor die reageert op beweging. Dit is niet alleen praktisch voor als je in het donker de sleutel in het slot moet steken, maar het schrikt ook ongewenst bezoek af. Hetzelfde systeem wordt ook binnenshuis toegepast en dat kan zeker prettig zijn voor mensen die iets slechter ter been zijn of slechter kunnen zien. Lampen die aanspringen wanneer je de trap op gaat of naar het toilet moet in het donker geven misschien net genoeg licht om niet te vallen.
Gezond
Een relatief nieuwe en innovatieve vorm van slimme verlichting is de zogenaamde ‘biodynamische’ verlichting. Biodynamische verlichting is een soort geavanceerde LED-verlichting die ontworpen is om natuurlijk daglicht na te bootsen. Het ontwerp bootst de intensiteit, kleurtemperatuur en zelfs de richting van natuurlijk daglicht na en past zich gedurende de dag aan op basis van de omgevingsomstandigheden. Het wordt voornamelijk nog toegepast in kantoren, scholen en de zorg, maar er bestaan ook al zeker toepassingen voor thuis. Overdag helpt deze verlichting je om fit, productief en alert te blijven, maar het doet nog meer. Het helpt je ’s nachts ook beter slapen en het zou zelfs mentale klachten kunnen verminderen, zoals stress, vermoeidheid en zelfs depressie.
Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de actualiteit, de nieuwste blogs en de beste aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief!