Wegwijs in de online wereld van medische hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie

We bestellen steeds vaker medicijnen online, maar is dat wel veilig?

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 22:06

Medicijnen geneesmiddelen online

De Nederlander shopt steeds vaker online. Als we de cijfers van het CBS erbij nemen is te zien dat in 2019 maar liefst 79% een online aankoop heeft gedaan. Bij 9% van alle online aankopen ging het om geneesmiddelen. Hoewel het online shoppercentage de laatste jaren gestaag toeneemt, groeit het aantal mensen dat online medicijnen koopt exponentieel. Tussen 2016 en 2020 is dit percentage gegroeid van nog geen 7% naar maar liefst 14%.

online geneesmiddelen medicijnen kopen aankopen

Het is dan ook niet verrassend dat de online drogisterijen het goed doen en internetapotheken steeds meer terrein winnen op de Nederlandse markt.  Hoewel de bekende drogisterijen zoals Kruidvat, Etos, Trekpleister en DA hun producten zowel in de ‘fysieke’ vestigingen als online in de webshop aanbieden, groeien de drogisterijen die puur en alleen online werken flink. Hetzelfde geldt voor de bijna 2000 apotheken in Nederland. Ook hier is het mogelijk om online geneesmiddelen (op recept) te bestellen, maar de concurrentie van de internetapotheek die puur en alleen online werkt wordt steeds groter.

 

Internetapotheek steeds populairder

Internetapotheken zijn in Duitsland razend populair. Niet al te lang geleden betrad DocMorris, met een omvangrijke vestiging vlak aan de grens in Heerlen, de Duitse online apothekenmarkt. Waar de apothekers in Duitsland vrezen voor deze online concurrent lijken de zorgen in Nederland en België iets minder groot. Toch krijgen internetapotheken ook hier steeds meer voet aan de grond. Waar in het begin van dit millennium de eerste internetapotheken in Nederland hun deuren openden, liet België nog even op zich wachten. Sinds de Belgische markt sinds 2006 toegankelijk werd voor internetapotheken, zijn ze als paddenstoelen uit de grond geschoten.

 

Nederland telt op dit moment maar liefst 2680 drogisterijen en 1996 apotheken. De internetapotheken zijn in deze cijfers niet meegenomen, maar een kijkje op de website van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat zien dat het momenteel mogelijk is om bij 511 aanbieders (veilig) medicijnen online te kopen. In België kan dat bij de 193 Internetapotheken die op de lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) staan. Belgische internetapotheken zoals 24Pharma en Viata hebben de Nederlandse markt inmiddels ook betreden.

 

Let op het keurmerk!

Bestellen vanachter een tablet of smartphone, snelle levering aan huis en vaak goedkoper dan bij de drogist; de voordelen van online (geneesmiddelen) bestellen liggen vrij voor de hand. Toch is enige voorzichtigheid geboden bij het online kopen van medicijnen. Niet alle online aanbieders zijn namelijk gecertificeerd om (alle) geneesmiddelen te verkopen. Daarnaast komt het voor dat illegale nepmedicijnen online worden verkocht. Vanuit de EU is daarom geregeld dat online aanbieders van medicijnen, zowel internetapotheken als drogisterijen, een keurmerk moeten hebben om (bepaalde) medicijnen te mogen verkopen. Dit keurmerk vindt u hiernaast. Op de voorgenoemde lijsten van de Nederlandse IGJ en het Belgische FAGG staan alleen aanbieders met dit keurmerk. Het kopen van geneesmiddelen bij online aanbieders kan dus zeker, maar let op het keurmerk!

keurmerk europees europa veilig geneesmiddelen illegaal

Meer lezen over hulpmiddelen, zelfzorg en zorgtechnologie? Op de hoogte blijven van de beste producten? Bekijk de blog of check de producten en aanbiedingen op ST&ZORGWIJS.


«   »